Hlavní obsah

Asi vítr, usmíval se kanonýr Lafata, když parádní trefou udržel neporazitelnost Sparty

Karel FeltPrávo

Dlouhé tři zápasy čekal sparťanský kapitán a trojnásobný král ligových kanonýrů David Lafata na gól. Dočkal se v Liberci a určitě patřil k těm v lize nejcennějším. Tři minuty před koncem jím zachránil lídrovi tabulky bod, navíc byl na pohled krásný, protože míč zapadl do horního rohu branky a ještě ke všemu z dobrých dvaceti metrů, což pro Lafatu rozhodně není obvyklý střelecký prostor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata oslavuje svůj gól na 1:1 v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Berete bod z Liberce jako zisk, nebo ztrátu?

Chtěli jsme vyhrát, ale většinu druhé půle jsme prohrávali, takže nakonec ho musíme vzít tak jak je.

Ale mohli jste vést místo o šest bodů dokonce o osm. To nemrzí?

Mohlo to být o osm, ale i šest je dobrý náskok. Teď ten plusový bod z venku musíme v sobotu večer doma potvrdit s Teplicemi. V neděli hrály proti Plzni výborně, v pondělí to byl také kvalitní zápas. Myslím si, že lepší pozvánka na vzájemný duel prvního s druhým ani být nemůže. Věřím, že bude plný dům. Čeká nás hodně těžký zápas, Teplice jedou na vlně. Hrají výborně.

Do konce zápasu zbývaly tři minuty. Věřil jste ještě, že Sparta může dát gól, zejména, když Krejčí s Hušbauerem neproměnili svoje sóla ve druhé půli a Krejčí v první trefil tyč?

Neproměnili je, ale já jsem optimista. Věřil jsem, že gól dáme. I bez těch tří šancí jsme měli další náznaky slibných akcí a střel, které brankář vyrazil do strany. Pořád jsem si říkal, že by se tam mohlo něco ujmout a nakonec se to i povedlo. Důležité je, že jsme po obdrženém gólu sami vystupňovali tlak. Určitě jsme si tu branku zasloužili.

Nepropadali jste s blížícím se koncem zápasu skepsi, když jste pořád nemohli dát gól?

I když jsme prohrávali, nějaké šance jsme měli. Věřil jsem, že Liberci, kterému ubývaly síly, a stále víc zalézal, nevydrží. Spíš jsem ale myslel na to, že dáme gól z nějakého závaru, než že to takhle trefím.

Byl tohle nejtěžší zápas podzimu?

Těžko říct. Určitě to byl velice náročný zápas, ale kvalitní a s dobrou diváckou kulisou. My jsme chtěli vyhrát, ale máme bod z venku a ten se také počítá.

Vy jste střílel z dobrých dvaceti metrů. Vzpomenete si, kdy jste dal gól z takové dálky?

Tak to nevím.

Jak se vám to povedlo trefit z takové vzdálenosti a ještě tak parádně?

Asi foukal vítr (úsměv). Ani nevím, od koho jsem dostal přihrávku. Liberečtí přede mnou ustupovali. V pravou chvíli mi míč dobře skočil. Snad poprvé v tom zápase, jinak skákal jinam, než jsem chtěl. Opřel jsem se do něj a vyšlo to. Spadlo to tam...

Vy jste mohl skórovat i z trestného kopu z dobré vzdálenosti. Ale trefil jste zeď...

Jo, to kdyby vyšlo... Dohodli jsme se, že kop vezmu na sebe. Škoda, že se mi to nepovedlo. Kdybychom vyrovnali dřív, mohli jsme třeba myslet i na výhru, ale o kdyby fotbal není.

Je pro vás trefa úlevou? Na gól jste čekal poměrně dlouho.

To určitě. Jsem rád, že jsem gól dal. Čekání je vždycky nepříjemné.

Máte před sebou další sérii těžkých zápasů. Doma Teplice, pak jedete do Olomouce, hostíte Boleslav a podzim ukončíte v Jablonci. Nebojíte se dalších bodových ztrát?

My musíme hrát jednak s každým týmem a teď myslíme na Teplice. Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát. Uvidíme, jestli budeme náskok navyšovat nebo z něj něco ubude. Rozhodně však neberu, že první půlka podzimu s výjimkou zápasu v Plzni, byla zahřívací. Nikde nemáte napsáno, že porazíte soupeře z druhé poloviny tabulky. Konec ligy je ještě v nedohlednu, takže se dál budeme snažit sbírat bodíky a pokud možno po třech.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: