Hlavní obsah

Klidně budu za alibistu, odmítl teplický kouč Ščasný mluvit o útoku na pohárové příčky

Teplice

Brání se třeba jen vyslovit, že by jeho Teplice mínily atakovat pohárové příčky. Natož pak, že by se výhrou nad mistrovskou Plzní přihlásily do hry o titul ve fotbalové Gambrinus lize. „Říkejte si tomu třeba alibismus, ale kdybychom chtěli hrát o evropské poháry, nesměli bychom si dovolit prohrát v předchozím kole v Brně. Zvláště, když jsme si tam bodovou ztrátu zavinili sami,“ odmítá kouč Zdeněk Ščasný mluvit o dalších plánech a ambicích svého týmu. A nic na tom nezměnilo ani vítězství nad obhájcem ligového primátu, natož pak posun na druhou příčku tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Zdeněk Ščasný (vpravo) oslavuje vítězství nad Plzní.

Článek
Fotogalerie

Předstíral, že další vzestup ani nezaregistroval. Tvářil se, jako by ho nijak nevzrušovalo, že se po dlouhých čtrnácti letech dostaly Teplice zase na ligové výsluní. Naposledy na něm figurovaly ještě za Pešiceho éry, teď je vzhůru dostal on.

Žije přítomností, budoucnost neřeší

„Samo sebou je krásné, že jsme v tabulce druzí, bylo by přímo fantastické, kdybychom druzí zůstali i po skončení soutěže, ale teď to skutečně neřeším. Uvidíme, na co budou naše výkony stačit. Momentálně je pro mě mnohem důležitější, že jsme navázali na výkony před reprezentační přestávkou a hráli zase útočný fotbal, k němuž nám úžasná divácká kulisa pochopitelně pomohla," přiznával Zdeněk Ščasný, že po záchranářském martyriu v loňské sezóně si podzimní proměnu Teplic vychutnává.

„Cítím se skutečně fantasticky. Tak, jako když jsem přišel před léty do Mostu a zachránil ho v lize, jako když jsem trénoval v Mladé Boleslavi a dostali jsme se do Poháru UEFA. O řecké štaci pak ani nemluvě," vyjmenovával předchozí angažmá, kde se cítil podobně spokojený, jako teď na Stínadlech.

„Já po tom teplickém mimochodem vždy toužil, ale nikdy to nevyšlo. Léta jsme se míjeli... Buď jsem nebyl volný já, nebo na Stínadlech trenéra měli."

Proměna? Uvolnění místo stresu

Severočeši se pod Ščasného vedením změnili k nepoznání... Na jaře stres a starosti o ligové přežití, na podzim obrovská útočná síla, která drtí soupeře. Slavii, Příbram, Jablonec, ale i Duklu či teď naposledy Plzeň.

„Teplice mají momentálně nejlepší ofenzívu v celé naší lize," prohlásil uznale i trenér mistrovské Viktorie Pavel Vrba, když jeho tým poprvé na podzim padl a musel právě na Stínadlech skousávat porážku.

„Loni jsme se ocitli pod permanentním tlakem, což se do naší hry promítalo, takže obrovský rozdíl je logický. Letos si situaci užíváme, nějaké cíle neřešíme a uvidíme, na co budou výkony stačit. Žádný alibismus, prostě věcné konstatování," nemínil teplický kouč vyslovovat jakékoli prognózy, natož pak mluvit o ataku na pohárové příčky.

A to přesto, že se jeho tým vyšvihl v tabulce před Plzeň na druhé místo, které bude hájit už v sobotním šlágru na pražské Letné v konfrontaci s vedoucí Spartou.

„Neznám mužstvo, které by nechtělo na Letné vyhrát, ale uvidíme, co zápas přinese. Sparta má vynikající mužstvo a je rozjetá, zkusíme ji ale překvapit. A pochopitelně přitom využít euforie a pohody, která u nás po vítězství nad Plzní vládne," naznačoval teplický kouč Zdeněk Ščasný, že po skalpu ligového lídra touží stejně, jako toužil a nakonec se dočkal i skalpu mistra.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: