Hlavní obsah

Valná hromada změní stanovy fotbalového svazu jen částečně

PRAHA

Dubnová valná hromada změní stanovy Českomoravského fotbalového svazu podle všeho jen částečně. Výkonný výbor fotbalového svazu na jednom ze svých posledních jednání před očekávaným shromážděním doporučil pouze dvě úpravy, ale ani jedna se netýká dvoukomorového uspořádání. O tom by se mělo podle funkcionářů rozhodovat až za dva roky na nevolební valné hromadě.

Foto: PRÁVO

Jan Obst

Článek

Podle předsedy svazu Jana Obsta by zásadní změnou měla být skutečnost, že fyzická osoba se stane členem svazu ve chvíli, kdy je členem některé z jejích členských organizací. Toto opatření by mělo zamezit tomu, aby se klubový zástupce nemohl vyhýbat fotbalovým předpisům. Pak by nemohlo dojít k takovým sporům, jako když bývalý majitel Synotu Ivo Valenta tvrdil, že není členem svazu a tudíž nemůže být trestán disciplinární komisí během projednávání korupčních případů.

Také druhý návrh úpravy stanov vyvolal úplatkářský skandál. Do budoucna už nebude možné, aby například člen komise rozhodčích či delegátů působil jako rozhodčí či delegát na stejné úrovni soutěží. V praxi to znamená, že člen komise rozhodčích první a druhé ligy by se ve stejných soutěžích už nemohl objevit v delegátské funkci, jak bylo dosud běžné.

Neslučitelnost funkcí už nedovolí střet zájmů

Neslučitelnost funkcí už nedovolí také podobný střet zájmů jako v případě dřívějšího místopředsedy svazu Milana Brabce - ten byl navíc totiž šéfem komise rozhodčích.

Výbor se zabýval myšlenkou na přenechávání profesionálních licencí, které projednávaly už na svém úterním shromáždění kluby. Rozhodnuto ale nebylo, čeká se na další posouzení možné změny. "Ale já jsem spíše skeptický. Chápu, že by ligu měly hrát ekonomicky silné kluby, ale na druhou stranu: vždy by mělo být v popředí sportovní hledisko," řekl předseda svazu Jan Obst.

Funkcionáři se museli zabývat znovu také případem Bohemians Praha, kteří jsou v konkurzu. Výbor rozhodl, že při přestupu dospělých hráčů z klubu se uplatní ustanovení o "zvláštních okolnostech". "Fotbalisté nemohou být součástí konkurzní podstaty, musíme jim umožnit činnost," zdůvodnil šéf právního oddělení Petr Doležal svůj návrh.

Tři způsoby odchodu

Hráči, kteří se po odebrání licence klubu stali amatéry, nyní mohou odcházet třemi různými způsoby: se souhlasem správce konkurzní podstaty, na hostování do konce jara bez jeho souhlasu, nebo na okamžitý přestup na základě tabulkových cen pro amatérské hráče.

V případě, že by fotbalista šel do první ligy, zaplatí nový klub 300 tisíc korun, v případě druhé ligy 225 tisíc. Na dnešní rozhodnutí čekala řada bývalých hráčů "klokanů", kteří už trénují v jiných klubech, ale nemohli hrát.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice