Hlavní obsah

Plzeň - Jablonec 6:1Plzeň excelovala a po měsíci konečně v lize slavila vítězství. Znectila Jablonec

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Piták 0 : 1
16. Horváth (penalta) 1 : 1
22. Tecl (penalta) 2 : 1
45. Tecl 3 : 1
55. Kolář 4 : 1
68. Horváth 5 : 1
86. Wágner 6 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Plzeňské penaltové prokletí skončilo, a tak Západočeši slaví po více než měsíci v nejvyšší soutěži vítězství. Po kolapsu Horvátha při pokutovém kopu v souboji se Slavií a nezdaru Bakoše v minulém kole v Teplicích dostali Západočeši šanci hned k dvojí nápravě proti Jablonci. Horváth byl tentokrát neomylný, stejně tak Tecl. A protože Severočeši hráli téměř sedmdesát minut v deseti, neměli na zvrat naději. Plzeň totiž excelovala a soka znectila.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně se radují z gólu proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Vstup do zápasu se přitom svěřencům Pavla Vrby nevydařil. Nejprve domácím zatrnulo po chybě Kozáčika v rozehrávce, vzápětí pak po Novákově pasu na levé křídlo a Kubistově centru nechal Hubník zcela volného Pitáka, který balón neomylně napálil do sítě - 0:1.

Západočeši však neznervózněli. Dál se snažili kombinovat a po akcích ze stran usilovali o vyrovnání. První vážnější pokus však končil nezdarem, když Hubník hlavičkoval vedle.

Už po pěti minutách od prvního gólu zápasu se však do jabloneckého pokutového území vřítil z pravé strany Petržela, jehož sestřelil Novák. K pokutovému kopu se postavil Horváth a ve srovnání s duelem proti Slavii, kdy jeho pokus Rakovan chytil, pálil tentokrát plzeňský kapitán zcela přesvědčivě.

Penalta a vyloučení

Další pohroma pro hostující tým na sebe nenechala dlouho čekat. Střelu Rajtorala zastavil rukou v pokutovém území Novák a nařízenou penaltou proměnil s přehledem Tecl. Jablonečtí se museli smířit nejen se zvratem ve skóre, ale navíc pokračovali v deseti, protože Novák musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch.

Západočeši tudíž převzali jednoznačnou vládu nad zápasem. Měli dostatek místa pro kombinaci, hýřili pohybem, a tak si vytvářeli řadu vyložených šancí. Jenže Kolářovu tutovku z ideální střelecké pozice Špit zneškodnil, Ďuriš z úhlu pálil těsně vedle a Horváth hlavičkoval po rohovém kopu o milimetry mimo. Parádní dělovka Koláře po akci Horvátha s Teclem se otřela o tyčku branky Špita, který pak těsně před poločasem zneškodnil i další tutovku Koláře. Plzeň nakonec ještě před přestávkou dvoubrankový náskok získala, když centr Rajtorala z pravé strany trknul hlavou do sítě Tecl.

Plzeňská jízda pokračovala

Chvilka jablonecké vzdoru po obrátce neměla dlouhé trvání. Po Čížkově centru z levé strany mohl kontaktní gól zařídit Kubista, jenže ve vyložené pozici přestřelil, čímž veškerá aktivita Jablonce prakticky skončila.

Proti oslabenému soupeři Západočeši dominovali. Přesnými přihrávkami rozleptávali nepříliš celistvý defenzivní blok Severočechů, které navíc čtvrtým gólem po přiťuknutí od Petržely zdeptal Kolář. Když pak Petržela nabil zpětnou přihrávkou k nechytatelně dělovce Horváthovi, byly plzeňské tribuny v euforii.

Jablonec, který ve čtvrtém ligovém zápase v řadě nepoznal radost z vítězství, byl na ručník. V deseti nebyl schopen vzdoru a mohl odjíždět s mnohem větším přídělem. Šance Ďuriše a Rajtorala však gólem neskončily, pětigólový rozdíl po zásahu Wágnera těžícího z přihrávky Petržely byl pro Jablonec ještě lichotivý.

Gambrinus liga, 13. kolo:
FC Viktoria Plzeň-Baumit Jablonec 6:1on-line
Branka: 16. z pen. a 68. Horváth, 22. z pen. a 45. Tecl, 55. Kolář, 86. Wágner - 11. Piták. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, J. Paták. ŽK: Čišovský, Rajtoral - Novák, Čížek, Vošahlík, Loučka, Piták. ČK: 22. Novák (Jablonec). Diváci: 9180.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Hubník - Hořava, Horváth (87. Pospíšil) - Petržela, Kolář (80. Bakoš), Ďuriš - Tecl (74. Wágner). Trenér: Vrba.
Jablonec: Špit - Rossi, Kysela, Beneš, Novák - Loučka, Kubista - Čížek (87. Vukadinovič), Piták (75. Jurča), Vaněk - Vošahlík (63. Třešňák). Trenér: Skuhravý.

Reklama

Související témata: