Hlavní obsah

Ščasný mu dal před lety šanci, teď hodlá Lavička se Spartou jeho Teplice zničit

Praha

Během dvanácti kol už jako jediní nepoznali porážku. Dnes večer čeká fotbalisty Sparty další perná zkouška, na Letné svedou bitvu s Teplicemi, které se pyšní nejlepší ofenzivou v Gambrinus lize. Trenér Vítězslav Lavička pracuje na tom, aby nasměroval lídra tabulky k dalšímu kroku směrem k mistrovskému titulu. Pokud Sparta vyhraje, povede tabulku již o sedm bodů před Plzní a o devět před Teplicemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička slaví výhru nad Duklou. Bude se radovat i po duelu s Teplicemi?

Článek

Při svém prvním angažmá na Letné jste spolupracoval se Zdeňkem Ščasným. Teď se trenér Teplic postaví proti vám.

Když jsem přišel jako asistent do Sparty v roce 1998, tak právě díky Zdeňkovi Ščasnému. Tehdy mi dal šanci, prožili jsme hezké období, ale teď jsme soupeři. Předpokládám, že on i hráči, kteří prošli Spartou, budou mít zdravou motivaci. Zdeněk patří k nejzkušenějším trenérům u nás a za svou práci zaslouží uznání.

Tým s nejlepší obranou v lize bude hostit mužstvo s nejlepší ofenzívou. Co může šlágr kola přinést?

Bude to mimořádně sledovaný a důležitý zápas nejen pro oba týmy, ale i pro vývoj celé ligy. Teplice udělaly velký pokrok, jejich hra je založená na velké ofenzivní síle. Tu musíme eliminovat. Mají šikovné cizince a kanonýra Mahmutoviče. Věřím, že navážeme na podzimní domácí zápasy a dostaneme soupeře pod takový tlak, abychom mu dali góly a zvítězili.

Jenže Teplice v posledních sezónách již dlouhodobě patří k nejméně oblíbeným soupeřům, kteří na Letnou přijíždějí...

Vím o tom. Jako divák jsem po návratu z Austrálie sledoval remízu 2:2 v předminulé sezóně. A před rokem již za mého působení jsme Teplice zdolali jen s vypětím všech sil. (Loni dal jediný gól zápasu až sedm minut před koncem albánský útočník Balaj - pozn. red.)

Mahmutovič je s deseti trefami nejlepší střelec ligy. Jak se vám jako trenérovi zamlouvá?

Určitě nebezpečný útočník a hodně užitečný hráč, i on vyrostl s výkonem celého týmu. V minulé sezóně jeho výkony nebyly tak výrazné, ale teď šel vedle Litsingiho, Salamiho nebo Nivalda hodně nahoru. Musíme si na něj samozřejmě dát pozor.

Zmínil jste, že Teplice mají kostru týmu založenou na cizincích. Může to být inspirativní návod i pro další české kluby?

Především záleží na filozofii daného klubu. Záleží na filozofii daného klubu. Konkrétně v Teplicích na cizince sázejí dlouhodobě a z jejich pohledu je to správná volba. V Teplicích na cizince sázejí dlouhodobě a z jejich pohledu je to správná volba. Připomeňme třeba jen Edina Džeka.

Je reálné postavit tým na cizincích i ve Spartě?

Ale my přece jdeme svojí vlastní cestou. (úsměv)

Snažíte se uzdravit stopera Holka. Kdyby ještě hrát nemohl, zvládl by už zápas Ujfaluši?

Když nebude fit Holek, nejspíš bychom zachovali stoperskou dvojici z Liberce, tedy Brabec - Švejdík. Jsme rádi, že tady Tomáše s jeho zkušenostmi máme, ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu musíme být opatrní. Na druhou stranu je stále ve hře, že by mohl ještě na podzim stihnout ostrý zápas.

Na Letné by měla být návštěva minimálně čtrnáct tisíc diváků. Konečně, že?

Na atmosféru se moc těším. Fotbal hned vypadá jinak, když přijde tolik lidí, jako na naše utkání v Liberci a na zápas Teplic s Plzní. Minulé kolo je pro fanoušky nejlepší pozvánkou.

Zápas Sparta - Teplice se hraje v sobotu od 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články