Hlavní obsah

Petržela musel na kobereček, pak exceloval. Některé věci ze strany trenéra mě mrzely, řekl ke kritice

Plzeň

Byl k nezastavení. Létal po pravé straně hřiště, jablonečtí zadáci byli bezradní. Plzeňský záložník Milan Petržela sehrál v pátek večer nejlepší zápas od návratu z německé bundesligy. Přihrál na tři góly, zařídil penaltu. Po vítězství 6:1 slyšel chválu ze všech stran. A netajil, že předešlé týdny snášel těžko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Milan Petržela řve během utkání se Slavií.

Článek

Petržela se při ponížení Jablonce představil ve stejné formě, v jaké Plzeň před více než rokem opouštěl. Obránci se tehdy před vzájemnými zápasy strachovali jeho průniků, malý rychlonožka byl k nezastavení. Z jeho ostrých výpadů Plzeň vytěžila mnoho gólů. Nebylo divu, že odešel do bundesligy.

Jenže v Augsburgu se neprosadil a po roce se vrátil. Od léta však nemohl chytit správnou vlnu. Trenér jej dlouho držel, ale v Teplicích v minulém kole třicetiletého rodáka z Hoštic neposlal na hřiště ani na jedinou minutu. Poprvé od návratu z Německa. O týden později proti Jablonci Petržela zářil. Co ho to tak nakoplo?

Trenér Vrba: Konečně zahrál

„Musel na pohovor nahoru, asi to pomohlo, protože zápas hodně pozitivně ovlivnil," usmál se plzeňský útočník Stanislav Tecl. Petržela připustil, že si jej klubové vedení před zápasem s Jabloncem předvolalo na kobereček. Není těžké odtušit, že zkušený záložník dostal za předešlé výkony decentně řečeno sodu. Ať už slyšel cokoliv, byl proti Severočechům jako vyměněný. „Konečně zahrál. Čekali jsme od něj mnohem dříve, že bude předvádět výkony, s nimiž loučil se západočeským týmem před odchodem do Augsburgu. Na můj vkus mu to trvalo hodně dlouho. Duel proti Jablonci byl každopádně jeho. Konečně jsme viděli starého dobrého Petrželu," lebedil si Vrba.

„Určitě šlo o můj nejlepší zápas od návratu z Německa. Potřeboval jsem utkání, kdy pomohu týmu v důležité situaci," vykládal Petržela. Slova trenéra o dlouhém probouzení jej evidentně netěšila. „Já se neohlížím za tím, co trenér řekl nebo neřekl. Některé věci z jeho strany mě trošku mrzely, ale nechci se v tom rýpat," posteskl si Petržela.

Netajil, že vysedávání na lavičce náhradníků jej štvalo. „Je pravda, že naše kraje v předešlých zápasech nehrály dobře. Ale není špatné, pokud se někomu nedaří, když jej trenér podrží. My jsme se točili ve čtyřech pěti lidech, hledalo se, kdo má formu. Já se snažil makat na tréninku a pokaždé doufal, že o víkendu budu v sestavě. V opačném případě jsem byl velmi zklamaný. Logicky, protože jsem do Plzně šel, abych hrál. Teď mi zápas konečně vyšel a udělám vše, abych výkony opakoval," vyprávěl Petržela.

Zařídil penaltu, přihrál na tři góly

V prvním poločase bitvy s Jabloncem nejdříve zařídil faul, po němž přišla penalta znamenající vyrovnání. Nejlepší okamžiky ale nachystal divákům po přestávce. Při bleskových výpadek chystal spoluhráčům gólové přihrávky. Kolářovi, Horváthovi a Wágnerovi. Zejména milimetrový pas k nohám kapitána znamenající pátý gól byl luxusní. „Hlavně jsem rád, že se mi dařilo ve finální fázi. V předešlých zápasech jsem třeba obešel hráče, ale následně jsem situaci řešil špatně," přemítal Petržela.

„Jeho hra nám dosud chyběla. V minulých sezónách jsme byli silní právě díky krajům, ale nyní příliš nefungovala, nebyly produktivní. Pro Milana je výkon z utkání s Jabloncem velkým povzbuzením, ale je třeba vše opakovat. Já se postarám, aby z posledního zápasu moc nezpychnul a výkon nepřeceňoval," smál se plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Reklama

Související témata: