Hlavní obsah

Obrana je grunt, našel slavistický kouč Koubek na vystoupení v Příbrami alespoň nějaké pozitivum

Postupně se zvedají, což remízou v Příbrami fotbalisté Slavie dokázali, ale i na trenérův vkus pomaleji, než počítal a předpokládal. „Získaný bod je cennější než výkon, který jsme předvedli,“ přiznával po duelu dvou celků ze dna ligové tabulky ostatně kouč Pražanů Miroslav Koubek, že měl o vystoupení svých svěřenců jinou představu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Miroslav Koubek

Článek

Už ve třetím ligovém duelu po sobě jste neprohráli, ale s výkonem, jímž se váš tým prezentoval v Příbrami, jste určitě ani vy nemohl být spokojen...

Pokud bych měl porovnat hodnotu získaného bodu s předvedeným výkonem, pak byl vydřený bod samo sebou daleko cennější než hra, kterou jsme předvedli. I já čekal víc a naší hrou jsem byl zklamaný.

Přitom jste začali docela slibně. Nejprve vyložená šance Nitrianského, poté další příležitost Juhara.

Jenže zase jsme ani jednu z připravených příležitostí nevyužili. Kdybychom šli do vedení, mužstvo by se uklidnilo a do jeho výkonu by se to promítlo. Takhle ovšem hrajeme v neustálém stresu, do něhož se mužstvo nepovedeným úvodem podzimu dostalo.

Pozitivem je alespoň to, že už Slavia nedostává takové gólové příděly, jako před vaším příchodem. Čisté konto udržela už potřetí v řadě - v lize s Bohemians, v poháru s Varnsdorfem i teď v Příbrami...

Pokrok v defenzivě je skutečně hmatatelný. Obranná čtveřice hraje spolehlivě, drží při sobě, počíná si dobře i ve vzduchu. Je to prostě grunt, na němž naše hra momentálně stojí. Dopředu máme ale pořád velké rezervy.

Třeba vám pomůže návrat kapitána a dirigenta Kisela, který tentokrát absentoval ze zdravotních důvodů...

Pro svalové problémy vypadl ze sestavy a jeho absence byla patrná, neboť Karol dokáže do naší hry vnést kreativní prvky. Ve středové řadě nám to skřípalo a dobré to skutečně nebylo. Ztráceli jsme spoustu míčů, kazili předfinální přihrávky, Juhar operující na hrotu útoku nedostával balóny, jaké mu měly být adresovány. Chyběla nám prostě potřebná fotbalová kvalita, což bylo dáno zmiňovaným stresem a tím, že nás Příbram dobře napadala. Hlavně ve druhé půli, kterou jsme začali doslova katastrofálně. Mareš měl vyloženou šanci, poté nás zachránila spojnice břevna s tyčí... Pak už jsme se nechytli.

I tak jste ale nakonec získali bod, který je ve vaší situaci hodně důležitý.

Spíše jsme ho vydřeli. Anebo ještě lépe urvali, což v Příbrami není nikdy snadné. Domácí jsou známí tím, že jejich pojetí je plné osobních soubojů a napadání, takže nikomu se u Litavky nehraje dobře. Slavii obzvlášť takovýto fotbal nevoní, takže jsem rád, že jsme se s ním vyrovnali a i díky projevené morálce plusový bod získali.

V posledních třech zápasech jste posbírali pět bodů, ale přesto se ode dna tabulky odrážíte jen velice pomalu.

S tím nic nenaděláme, protože situace ve spodním patře tabulky je velice vyrovnaná a my se musíme postupně prokousat vzhůru. I v takových zápasech, jako v Příbrami, v nichž se hraje o šest bodů a které jsou nejtěžší. Pozitivní je, že jsme ho ustáli, remízu uhráli a získali na cizím hřišti bod, jenž je pro nás v momentální situaci hodně cenný.

Neděláte si tedy iluze, že by Slavia mohla kromě lopotného schraňování bodů nabídnout svým fanouškům i něco víc?

Vím, že hrajeme upracovaný fotbal a hlavně dřeme, ale co jiného nám zbývá v kritické situaci, do níž se mužstvo dostalo? Stejně jako fanoušci mám i já o naší hře a výkonech jiné představy, také bych chtěl hrát technický líbivý fotbal, ale teď nevím, zda to lze momentálně skloubit dohromady. Musíme vidět pokrok alespoň v tom, že schraňujeme body a i v poháru postupujeme.

Reklama

Související témata: