Hlavní obsah

Nás zastaví až titul, hlásají sparťané. Lavičkův válec uniká všem

Praha

Zdá se, že vykolejit by se mohli jen sami. Fotbalisté Sparty vládnou po třinácti kolech Gambrinus lize s luxusním náskokem sedmi bodů na mistrovskou Plzeň. Není proto divu, že jejich fanoušci během sobotního šlágru s Teplicemi rozvinuli transparent „Nás zastaví až titul!“ doplněný válcovačkou v klubových barvách. Sebevědomé choreo zatím věrně ilustruje vývoj soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují Costův (uprostřed) gól do sítě Teplic.

Článek

Liberec je jen přibrzdil, Teplice nezastavily. Dál se tedy hledá tým, který jako první v této sezóně Spartu porazí. Letenští si po výhře 2:0 nad Mahmutovičem a spol. klidně hoví na ligovém trůnu, byť zatím jen podzimním.

„V přípravě jsme směřovali k tomu, že jsme na křižovatce, která nás může poslat buď správným směrem, nebo ke komplikacím. Jsem rád, že jsme zápas s Teplicemi zvládli, ale liga je ještě dlouhá," usmívá se spokojený kouč Vítězslav Lavička.

Pokora nejen předstíraná

Trenér často mluví o pokoře a výsledky ukazují, že rozhodně není jen předstíraná. Sparta se na jaře spálila v lize a v létě v pohárové Evropě. To jsou vroubky, po nichž si ještě stále nemůže vyskakovat.

A že jí teď na zmiňované křižovatce svítí zelená k titulu? „Ale titul se uděluje až po 30. kole... Máme radost, jak se teď prezentujeme. Dává nám to větší důvěru, že jdeme správným směrem. Ale po startu minulého jara nás už taky pomalu každý pasoval na titul - a jedno zaváhání nás pak vyhodilo ze sedla. Takže si dáváme pozor na každou nejbližší překážku, abychom zase nedopadli na nos," poukazuje Lavička.

Rehabilitace za blamáž s Häckenem

Z pohárové Evropy jeho tým vyhučel na samém začátku, navrch s průměrným švédským Häckenem. Chlapci tak mají až do konce sezóny co napravovat.

„Evropa nás mrzí všechny, nepodařená krátká epizoda. Je naší povinností, když nejsme v Evropě, uhrát co nejlepší výsledky v lize a domácím poháru. Cesta do cíle je ještě dlouhá. Jsem rád, že jdeme správnou cestou, ale je třeba s pokorou pracovat dál," souhlasí Lavička.

Koncentrace na domácí soutěže

Obhájce titulu z Plzně v říjnu pohořel v Lize mistrů a nedařilo se mu ani v domácí soutěži. Liberec válí v Evropské lize, na domácí frontě však také ztrácí. Naopak Sparta těží z toho, že se může plně koncentrovat jen na domácí soutěže.

„Ano, proti Plzni a Liberci jsme ve výhodě, že nehrajeme poháry," uznává Lavička.

V delší perspektivě však bude pohárová absence mužstvu chybět. „Všichni jsme chtěli v Evropě být. Když se pohárové zápasy zvládnou, příznivě se odrazí na psychice i herní kvalitě týmu. Z tohoto pohledu je škoda, že v pohárech nejsme," poukazuje stoper Mario Holek.

Kvalitní a perspektivní kádr

Jestliže proti Häckenu ještě nebyl sparťanský soubor ideálně naladěný, na domácí ligu má síly a kvality až až. Kadlec sice odešel do Německa, přišel však jiný reprezentant Dočkal, který se okamžitě stal jednou z klíčových postav týmu. V úvodu sezóny řádil zázračný náhradník Bednář, střelec se stal i ze záložníka Hušbauera. Vědět o sobě dávají absolventi Hřebíkovy stříbrné devatenáctky - Kadeřábek roste na pravém kraji obrany pro reprezentaci a báječně se chytil také stoper Brabec.

Radou jim je nápomocný mazák Ujfaluši, který je sice stále v rekonvalescenci a pořádně ještě nekope, role lídra kabiny se však již dávno zhostil.

Sparta má velmi mladý tým, jehož věkový průměr „kazil" v základní sestavě proti Teplicím vlastně jen kapitán Lafata. Lavička tak má k ruce dostatečně perspektivní soubor nejen na to, aby na jaře po čtyřech letech zase dokráčel k titulu, ale aby se hřál na slunci i v příštích sezónách.

Reklama

Související témata: