Hlavní obsah

Schalke by po řešení kauzy Bohemek mělo vysolit 50 miliónů za Morávka, ale co se Střížkovem?

Praha
Aktualizováno

Osm let trvající spor konečně dospěl ke smíru. Úterní zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR schválilo řešení kauzy tří klubů s názvem Bohemians. Předseda asociace Miroslav Pelta prosadil nejen dohodu o koupi akcií FC Bohemians Praha a pohledávek v konkurzním řízení, ale také dohodu mezi FAČR a Bohemians Praha 1905, na jejímž základě přejdou akcie a konkurzní pohledávky do vlastnictví Bohemians Praha 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta údajně konečně vyřešil spor ohledně tří Bohemek.

Článek

"Jedná se o kompromisní řešení a hodnota transakce nebude po dohodě zúčastněných stran zveřejněna. Jsme především rádi, že se nám podařilo najít východisko v jedné z priorit, kterou jsme slíbili vyřešit," řekl v prohlášení Pelta, který si dal vyřešení kauzy za jeden z hlavních cílů při svém zvolení v roce 2011.

Dohoda by měla konečně uvolnit peníze, jež zadržuje Schalke 04 za přestup Jana Morávka z Bohemians 1905. Jedná se přibližně o 50 miliónů korun, které německý klub v roce 2009 pozdržel, jelikož kvůli soudnímu sporu nevěděl, komu má částku uhradit. Peníze by nyní měly připadnout FAČR, která by z nich měla uhradit závazky v konkurzu a dořešit osm let trvající spor.

Dohoda bude platit od 14. listopadu, k tomuto datu by měly být dopracovány všechny smlouvy. „Chci věřit, že tímto je složitá kauza definitivně vyřešená. Dospěli jsme ke konsensu, který by měl situaci uklidnit," konstatoval po jednání výkonného výboru generální sekretář Rudolf Řepka, zatímco šéf Pelta zamířil ze Strahova k dalším schůzkám.

Jednání s Kaprovým Střížkovem jsou utlumena

Spekuluje se, že Pelta v rámci mimosoudního vyrovnání nabídl šéfovi FC Bohemians Michalu Vejsadovi 20 miliónů korun.

Na Strahově potvrzují, že i FAČR bude něco tratit. „Je to tak, ovšem nechci prozrazovat konstrukci řešení," říká Řepka. „Detailní závěry nechceme komentovat. Jde o dohodu tří subjektů, takže všechny tři strany k ní musely nějak přispět. Nějaká část viny půjde také za FAČR," dodává generální sekretář.

„Pro fanoušky v Ďolíčku je podstatné, že toto řešení umožňuje, aby Bohemka dál existovala," poukázal nový tiskový mluvčí asociace Ondřej Lípa.

K absolutnímu vítězství však poslední díl ještě chybí. Dohoda s Karlem Kaprem, jehož klub ze Střížkova nadále vystupuje pod názvem FK Bohemians Praha, přestože mu to soud zakázal. Kapr zažaloval FAČR o náhradu škody.

„Konkursní Bohemka je výkonným výborem vyřešena, to je alfa omega sporu. Jednání mezi panem Pelta s Kaprem probíhají permanentně, ale teď jsou utlumena," přiznává Řepka.

Reklama

Související témata: