Hlavní obsah

Policie odložila vyšetřování korupce ve Spartě

PRAHA

Fotbalový klub Sparta Praha není podle policejního vyšetřování zapleten do korupční aféry. Státní zástupkyně Jitka Rybenská řekla, že nebylo prokázáno podezření ze spáchání trestného činu. Rozhodnutí vyšetřovatele odložit případ státní zástupkyně akceptuje. Proti usnesení policie může podat stížnost poškozený, kterým je v tomto případě Českomoravský fotbalový svaz.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi řekl, že se svaz rozhodne až pro prostudování vyšetřovacího spisu.

Károlyi se sešel s vyšetřovateli ve středu v Brně a měl poprvé možnost do spisu nahlédnout. Situace je však trochu jiná než v předchozích případech. "Protože případ byl odložen, nemáme ze zákona možnost seznámit se s přílohami, jimiž jsou především odposlechy. Nicméně hlavní pasáže odposlechů jsou součástí policejního usnesení," řekl Károlyi.

Konec policejního vyšetřování ještě neznamená, že se Sparta nebude muset zpovídat před disciplinární komisí svazu. Károlyi řekl, že komise po seznámení se se spisem nejpozději příští čtvrtek rozhodne, zda s letenským klubem nezahájí řízení. Spartu by mohla potrestat odpočtem až dvanácti bodů a finanční pokutou do půl miliónu korun.

Média delší dobu spekulovala o tom, že by výsledkem vyšetřování mohlo být obvinění ředitele Sparty Miroslava Pelty a rozhodčího s delegátem, kteří jsou již obviněni v jiné kauze korupční aféry. Tisk citoval nejmenovaný zdroj, podle nějž má policie proti Spartě dostatek důkazů. Vedení klubu však opakovaně tvrdilo, že o korupci na Letné nemůže být řeči.

Policie vyšetřuje korupci v několika klubech. Nejdál zatím pokročila kauza 1. FC Synot, v níž již byla podána obžaloba na deset obviněných a 5. dubna začne před soudem v Kroměříži hlavní líčení. Nedávno policie navrhla podat obžaloby v případech Opavy a Vítkovic. Uzavřeno ještě není vyšetřování ve Viktorii Žižkov, Liberci, Jablonci a Teplicích.

Reklama

Související témata: