Hlavní obsah

Tragédii z remízy v Olomouci neděláme, ale přijeli jsme pro tři body, litoval Lavička

Olomouc

Olomouc si může mnout ruce, posunutí generálního manažera Zdeňka Psotky na post hlavního trenéra jí vyneslo cenný bod za remízu 1:1 s vedoucí Spartou. Naopak Letenští ztratili dva body ze svého sedmibodového náskoku na Plzeň. „Tragédii z remízy neděláme, ale po výhře Plzně v Mladé Boleslavi jsme si přijeli pro tři body. A to nám samozřejmě ke spokojenosti chybí,“ řekl kouč Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička během utkání 14. kola Gambrinus ligy proti Olomouci.

Článek
Fotogalerie

Psotka založil past na Spartu na pečlivé defenzivě, která byla v minulých kolech slabinou mužstva. A favorit to hned měl na Hané těžší. „Čekali jsme to. Nedávali nám moc místa, navíc jsme dopředu nechodili v takovém počtu, jak bychom potřebovali. Dva body náskoku na Plzeň jsme ztratili, takže zklamání," líčil Josef Hušbauer, autor gólu Sparty.

„Dostávali jsme se pod tlak, přesto jsme se ujali vedení a měli ještě druhou velkou šanci. Když přihlédnu k naší bojovnosti, je bod cenný a spravedlivý," oddechl si olomoucký kouč Zdeněk Psotka.

Doležal skóroval přesně podle trenérova receptu

„Pro každého hráče je příchod nového trenéra impulsem. Celý týden jsem se chystal, až na jeden inkasovaný gól to dopadlo dobře. Sparta byla lepší na míči, takže bod s ní bereme," hodnotil remízu brankář Zdeněk Zlámal, který se po čase zase vrátil mezi tyče.

„Až další zápasy ukáží, jestli je remíza se Spartou ziskem nebo ztrátou. Vedli jsme, navíc jsem měl ještě jednu velkou šanci. Trenér Psotka mi radil, abych se ze stoperů tlačil spíš na Brabce, kolem něhož se dá otočit. Jsem rád, že při brance mi to vyšlo dokonale," poukázal Martin Doležal, jak díky trenérově radě otevřel skóre.

Letenští přitom dost přesně odhadli, jak se hra soupeře Psotkovým příchodem změní. Přesto na to nedokázali zareagovat. Zatímco na jaře Sigmu třikrát hladce porazili, tentokrát víc než na bod nedosáhli.

K výhře chyběl favoritovi nápad a vtip

„Proti jaru byl největší rozdíl v tom, že jsme teď jako první inkasovali my. Být to opačně, tak věřím, že jsme tady znovu vyhráli," srovnával Hušbauer.

„Předpokládali jsme, že Sigma zjednoduší svoji hru a bude posílat dlouhé míče na urostlé hráče Doležala a Ordoše. Přesto jsme při jedné z těchto situací hrubě zaspali a soupeř nás okamžitě potrestal. Pak nás stálo hodně sil, než jsme se z toho dostali. K vítězství nám chybělo víc překvapivého nápadu v šestnáctce," popisoval Lavička.

Dvě série však Sparta táhne dál. Na podzim v lize ještě neprohrála a v Olomouci naposledy podlehla před dlouhými patnácti lety.

„Alespoň že tak. Cílem však byl zisk tří bodů. Už jen proto, že Plzeň včera v Mladé Boleslavi vyhrála," uvědomoval si moc dobře Lavička, že obhájce titulu je stále na dostřel.

Reklama

Související témata: