Hlavní obsah

Góly bych dávat měl, kritizoval Lafata sebe i bezzubou Spartu

Olomouc

V Liberci dal kapitán Sparty David Lafata výstavní gól ránou do šibenice a Spartě zachránil bod. Proti Teplicím pak zazdil tutovku, ale Pražané vyhráli. V neděli večer měl na hlavě další, jenže opět minul branku Hanáků. Připsal si alespoň asistenci na vyrovnávací trefu Hušbauera, ale z remízy byl vyloženě zklamaný...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník David Lafata.

Článek

V Olomouci sice Sparta už patnáct let neprohrála, ale nedělní bod je pro ni spíš ztrátou, nemyslíte?

Je to ztráta, protože jsme chtěli na Hané bodovat naplno.

Dostali jste navíc brzy dost laciný gól...

To byla veliká chyba. Připravovali jsme se na podobné situace, do nichž se umí Doležal dostat. Bohužel jsme z jedné takové inkasovali a při podobné nás podržel Tomáš Vaclík. Pak už jsme museli dohánět ztrátu, což bylo strašně těžké. Hru jsme měli sice většinu času pod kontrolou, ale vytěžili jsme z toho jen ten vyrovnávací gól.

Sigma ale měla víc nebezpečných akcí, vy poměrně málo, čím si to vysvětlujete?

Nedařila se nám kombinace, zkazili jsme dost přihrávek. Když už jsme se k zakončení dostali, Zlámal nás vychytal nebo jsme nemířili přesně. Tentokrát jsme se nedokázali výrazněji prosadit. Sigma měla možná víc šancí, ale také je nedala.

Vy jste měl v Olomouci, podobně jako s Teplicemi, na hlavě gól. Znovu jste v jasné šanci netrefil bránu. Nevlhne vám střelecký prach?

Netrefil jsem se do branky, tím to bylo. Faktem je, že z takových šancí bych měl dávat góly. Ale jsou období, kdo to do brány padá na první pohled úplně snadno, a jiná, kdy nedáte ani tutovku. V posledních dvou zápasech u mne platilo to druhé, prostě mi to tam nepadá, ale nepanikařím. Věřím, že to zase přijde.

Jenže ono to tam moc nepadá ani ostatním, i když jste v Olomouci měli chvílemi velkou převahu...

Chyběla nám větší přesnost ve finální fázi. Kolikrát jsme se už dostali za obranu, ale centrem jsme se nedokázali navzájem najít nebo připravit spoluhráči přihrávku do šance.

Nemáte obavu, že si závěr podzimu hodně komplikujete, když jste ve třech zápasech ztratili čtyři body a lepšící se Plzeň váš náskok stáhla na rozdíl pěti?

Já to negativně nevidím. V Liberci i v Olomouci jsme získali plusový bod do tabulky pravdy. Je pravda, že pod Ještědem jsme ten bod zachraňovali, kdežto v Olomouci jsme mysleli na všechny tři. Pořád máme náskok a konec soutěže je ještě daleko. Teď ale musíme s Boleslaví doma zabrat naplno.

Reklama