Hlavní obsah

I derby lze domluvit a „cinknout“! Přesto Sparta a Slavia zůstávají rivaly navěky

dos, zpSport.cz

Myslíte si, že jsou fotbalové zápasy, které vzhledem k nesmiřitelné rivalitě obou soupeřů nikdo nikdy neovlivnil a výsledek zápasu předem nedomluvil? Derby pražských „S“ tedy mezi ně rozhodně neřaďte! Vyšlo to najevo při křtu knihy autora Milana Macha s názvem „Sparta - Slavia, rivalové navěky“. Domluvena byla nejen pouťová exhibice ve prospěch Vietnamu, ale také oba ligové duely v ročníku 1974/75.

Foto: Jan handrejch, Právo

Sparťan Hušbauer ukopává míč před slávistou Petrákem v pražském derby.

Článek
Fotogalerie

Že se dají domluvit výsledky exhibičních zápasů, nikoho nepřekvapí. Stejně většinou končí smírnou plichtou.

„Jako když jsme jednou museli sehrát speciální derby, z něhož šel výtěžek ve prospěch Vietnamu. Domluvená byla remíza, jenže my vedli a byli jasně lepší. Už kolem mě začali kluci kroužit, ať neblbnu a něco do branky pustím. Já se bránil, že když soupeř pořádně nestřílí, přece si nehodím balon mezi nohama do sítě sám... Exhibice přece jen skončila 3:3, takže všichni byli spokojení," s úsměvem popsal František „Bobby" Zlámal, bývalý brankář a později dlouholetý masér sešívaných.

Letenským ani výpomoc sešívaných nepomohla

Ač se tomu nechce věřit, „cinklé" byly v minulosti i ligové zápasy. Dokonce oba dva v památné sezóně 1974/75, v níž Sparta poprvé a naposledy během svojí 120leté historie z nejvyšší soutěže sestoupila.

„Sparta na podzim pomohla nám, takže na jaře zase my museli pomoci jí... Byl plný dům, my prohráli 0:2 a fandové vzteky trhali vstupenky. Jejich reakce přímo na stadiónu i v hospodách na tom byly nejhorší. Nechápali, jak se to může mezi Spartou a Slavií stát. A už o tom nechci nikdy mluvit," přiznal dlouholetý slávista Dušan Herda.

Jenže Spartě tehdy ani domluvené derby k záchraně nepomohlo, kvůli proslulé zradě vršovických klokanů v posledním kole se stejně z první ligy na rok pakovala.

Kodeš hrál za Spartu, ale fandí Slavii

Snad šlo jen o výjimku potvrzující pravidlo. Čerstvě pokřtěný titul vypráví především o protagonistech atraktivních bitev, jež vždy patří k tomu nejlepšímu, co fotbalová liga nabízí. „Samostatných knih o Spartě a Slavii je dost. Chyběla mi nějaká, který by popsala jejich vzájemnou rivalitu, proto jsem se do ní pustil," předeslal Milan Macho, uznávaný publicista a autor sportovní literatury, který loni obdržel Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu.

Na křtu nechyběli také Ivan Hašek, Jozef Jarabinský či Stanislav Vlček. A tenista Jan Kodeš, který hrával tenis za Spartu, přitom fandí fotbalové Slavii.

„Fandím oběma, ale když hrají proti sobě, tak Slavii. Všichni sparťané to o mně vědí, ale odpustili mi to," culil se wimbledonský vítěz.

Autor v knize vydané Nakladatelstvím Brána nabízí mnohá autentická svědectví, názory aktérů z obou táborů na bitvy, které se po celou historii odehrávaly nejen na hřišti, ale velice často rezonovaly i ve fotbalovém zákulisí - ve vlivu na rozhodčí, v přetahování o hráče, v boji o finance a vůbec o dominantní postavení na české fotbalové scéně.

Reklama

Související témata: