Hlavní obsah

Že nám přeje štěstí? Čím víc pracujeme, tím víc ho máme, říká trenér libereckých gólmanů Veselý

Liberec

Pevnou součástí trenérského týmu u fotbalistů Slovanu Liberec je 57letý Milan Veselý, který má v klubu na starosti přípravu brankářů. Sám někdejší ligový gólman pražské Slavie, Tatranu Prešov i dalších celků sice stojí takříkajíc v pozadí, ale jeho přínos pro liberecké mužstvo je nezanedbatelný. A Veselý v rozhovoru pro Sport.cz. naznačil, že při své práci hledí i do budoucna.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Lukáš Hroššo.

Článek

Brankáři patří už dlouhodobě k silným stránkám Slovanu. Čím to je?

Makáme od rána do večera nadoraz. Často, a hlavně v letošním podzimu, je nám podsouváno, že našemu mužstvu přeje i nevídané štěstí. Ale co je definice štěstí? Čím víc pracuji, tím víc ho mám. Ještě jsem neviděl gólmana, který by nepracoval, a přitom se ho drželo jen štěstí. Opravdu je za tím také dřina.

Jak máte nastavenou v Liberci brankářskou hierarchii?

Jedničkou je Přemysl Kovář, dvojkou Lukáš Hroššo. Oba jsou přitom výkonnostně na stejné úrovni. Jsem přesvědčen, že by mohli chytat jako první brankáři v kterémkoli ligovém týmu, ale v Liberci ta role může připadnout jen jednomu. Lukáš Hroššo čeká na šanci a jsem rád, jak mu vyšel zápas v Seville. Nechci to zakřiknout, ale kdybychom už proti Freiburgu dotáhli postup do jarní fáze Evropské ligy, dochytal by Hroššo podzim v Estorilu. Byl by to pro něj bonbónek za trpělivost.

Dovedete si představit Kováře případně i v kádru české reprezentace?

Výkonnostně na to má. Z hlediska jeho kvalit bych neměl strach vzít ho třeba do širší nominace, ale to nezáleží na mě (úsměv).

A kdo je ve Slovanu brankářskou trojkou?

Ani na tomto postu neřešíme problémy a obavy, že bychom neměli kvalitního třetího gólmana. Je jím čtyřicetiletý Zbyněk Hauzr. Zůstává v plném tréninku a zpočátku sezóny byl i dvojkou pro evropské poháry za Kovářem. Dokonce měl Hauzr nakročeno i do branky, když Přemu při jednom zápase dlouho ošetřovali. Usoudil jsem, že v pohárech bychom asi ještě nemohli postavit mladého Koláře, který nemá ani jediný ligový start.

Zmínil jste nastupující generaci. Všímáte si i mladíků na hostování?

Kolář je v juniorce a na farmě v Turnově. Bojčuk byl původně poslán do Mostu, ale kluby se nedohodly, a tak je v Roudnici.

Uvažujete i o případném dalším doplnění brankářské sestavy v Liberci?

Nevíme, co bude za čtrnáct dní, takže nečekejte nějaké velké plány. Ale předpokládám, že i jarní sezóna bude v tomto směru zabezpečená. Ve výhledu mám dva mladé a zajímavé kluky do branky. Jsme připraveni je přivést a je dobře, že víme, kam sáhnout.

V libereckém klubu jste už dlouho. Jak se vám zamlouvá spolupráce s trenéry?

Ve Slovanu v tomto ohledu nikdy nesnáze nebyly. A to jsem poznal v klubu řadu koučů - Víťu Lavičku, Láďu Škorpila, Petra Radu a další. Momentálně se mi velmi dobře pracuje s hlavním trenérem Jardou Šilhavým i Jirkou Chytrým. Je to skvělý asistent, odborník a sedli jsme si perfektně.

Reklama

Související témata: