Hlavní obsah

Spartě ke 120. narozeninám přáli Lucie a Klus, fanoušci pochodovali Prahou

Praha
Aktualizováno

Dnes to je přesně 120 let, co byl založen AC Královské Vinohrady. U jeho zrodu stáli bratři Josef, Karel a Ota Malečkovi. Odešli z AC Praha, který spoluzakládali dva roky před tím. Za den založení Sparty je tedy považován 16. listopad 1893. Jméno Sparta však dostal klub do názvu 9. srpna 1894, kdy při schůzi ve vinohradské kavárně Demínka pronesl Vladimír Horejc památná slova: „Nechť se náš klub napříště zove AC Sparta!“ Návrh byl přijat bouřlivým aplausem...

Foto: www.sparta.cz, Právo

Představitelé Sparty Praha (zprava): Daniel Křetínský, David Lafata, Jiří Novotný, Vítězslav Lavička a Dušan Svoboda během večírku ke 120. výročí od založení klubu v Obecním domě v Praze.

Článek
Fotogalerie

Pochod fanoušků Sparty Prahou.

Přenesme se o sto dvacet let dál. Ve Smetanově síni pražského Obecního domu včera večer fotbalová Sparta jubileum oslavila. Gratulovat jí přišli také Zlatý slavík Tomáš Klus s Jiřím Kučerovským, kteří převzali sparťanské dresy se jménem a číslem 120 od trenérské dvojice Vítězslav Lavička - Zdeněk Svoboda.

Ještě větší aplaus však vyvolalo vystoupení legendární skupiny Lucie, která se vrací po deseti letech a chystá na příští rok turné. „Generálka" při sparťanských oslavách byla skvělá. David Koller, Robert Kodym, P.B.CH a Michal Dvořák poslali výzvu fanouškům: „Jsme tu a budeme opět skvělí." Lucie byla založena v roce 1985, kdy Sparta získala titul. Přerušila činnost v konzertní sezóně 2004/2005, kdy Sparta slavila titul. Vrací se v roce 2014, kdy Sparta... Uvidíme na jaře, říkali sparťané obezřetně, ale věří, že se vrátí na ligový trůn.

Mezi gratulanty byli zástupci ligových klubů a hlavně sparťanské legendy, jako Václav Mašek, uzdravený Rudolf Baťa, Jozef Chovanec, Ivan Hašek, Horst Siegl, Michal Bílek a další. Stávající kádr hodinu před půlnocí doplnili reprezentanti, kteří se vrátili z Olomouce. Šéf Sparty Daniel Křetínský byl tradičně velmi skromný, ale ani on netajil touhu, slyšet po třech letech na Letné slavnou píseň The Queen We Are The Champions... Zatím mohli vzpomínat v jednom z přilehlých sálů, kde byly vystaveny nejcennější sparťanské trofeje.

Sms pro trenéra

Oslavy jubilea pojala Sparta jak se patří. Po Praze jezdí tramvajová souprava fotbalové a hokejové Sparty. „Včera ráno mi přišla sms od dcery, která mi napsala, že den bude skvělý. Do školy jela sparťanskou tramvají," pochlubil se kouč Vítězslav Lavička. Kanonýr Václav Mašek uvedl svoji biografii Věrné sparťanské srdce.

Ve středu se uskuteční setkání sparťanských legend a v sobotu 23. listopadu oslavy vyvrcholí na Letné ligovým duelem s Mladou Boleslaví... „Na sobotu chystáme akce pro fanoušky a překvapení," pravil tajemně tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík s tím, že jubileum si mohou fanoušci připomínat i spoustou suvenýrů z e-shopu nebo fan-shopu.

Největší mezníky

Z historie Sparty, která má ve sbírce 35 mistrovských titulů a spoustu dalších trofejí, připomeňme ještě pár největších mezníků. První derby se Slavií se hrálo na Císařské louce 29. března 1896. Sparta ho vyhrála 1:0, ale rozhodčí Josef Rössler Ořovský gól dodatečně odvolal. Jako by tím přivolal nejen věčnou rivalitu obou pražských S, která ale v rozumné míře fotbalu pomáhá, ale zároveň i neomezené možnosti českých rozhodčích, kteří si „ohýbají" zejména v posledních letech pravidla k obrazu svému...

V roce 1905 se odstěhovala z Císařské louky na Letnou. Nejprve hřiště stálo v místech Národního technického muzea, v roce 1917 pak bylo přesunuto tam, kde stojí dosud. V roce 1934 stadión vyhořel. V šedesátých a devadesátých letech minulého století prošel nejvýznamnějšími rekonstrukcemi.

V roce 1906 přivezl doktor Petřík z Londýna rudé dresy Arsenalu, jejichž barva se stala sparťanským symbolem. Klub za svoji existenci změnil desetkrát název, dokonce z něj zmizela Sparta a objevil se tam Spartak nebo slova jako Bratrství...

V meziválečném období prožila Sparta jedno z nejslavnějších období, kdy získala přídomek Železná. Neprohrála například padesát zápasů v řadě a ve třicátých letech získala dvakrát Středoevropský pohár. Její dres tehdy oblékali mimo jiné Karel Pešek-Káďa, Václav Pilát, Jaroslav Burgr, a také první profesionál v Česku, belgický kanonýr Raymond Braine, nebo král komiků, brankář Vlasta Burian. Sparta prožila pod Václavem Ježkem také úspěšné období v šedesátých letech, kdy za ni hráli Andrej Kvašňák, nebo Václav Mašek. V roce 1975 sestoupila.

V osmdesátých letech pak tým s Janem Bergrem, Jozefem Chovancem, Ivanem Haškem, Tomášem Skuhravým válcoval ligu a v evropských pohárech to odnesl i Real Madrid. Úspěšná byla i devadesátá léta a generace Jiřího Novotného, který má rekordních čtrnáct titulů, Horsta Siegla, Pavla Nedvěda a dalších, jejichž vrcholem bylo semifinále nultého ročníku Ligy mistrů pod vedením Dušana Uhrina. V novém tisíciletí Sparta zatím vybojovala šest titulů. Tem sedmý by měl přijít letos...

Fanoušci slavili pochodem

Stovky fanoušků fotbalové Sparty u příležitosti 120. výročí založení klubu v sobotu pochodovaly Prahou. Trasa pochodu vedla z náměstí Republiky přes Celetnou a Pařížskou ulici na letenský stadión, kde oslavy pokračují. Policisté pochod monitorovali, zasahovat nemuseli. Pouze v několika případech fanoušci použili pyrotechniku, veřejný pořádek nenarušili.

Reklama