Hlavní obsah

Vrba začal debaklem. Od sedmigólového výprasku se však odrazil k titulům a slávě

Praha

Dvojí účast v Lize mistrů, postup do osmifinále Evropské ligy, dva mistrovské tituly, triumf v tuzemském poháru i Superpoháru. Trenér Pavel Vrba přivedl fotbalovou Plzeň za pět let z propadliště na absolutní vrchol. Nyní jej šestadvacet dnů dělí od životní mise: vyvést z temnoty fotbalovou reprezentaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňskému kouči Pavlu Vrbovi při oslavách titulu pivo jistě chutnalo.

Článek

Když v pondělí Plzeň přiznala, že devětačtyřicetiletý trenér využil klauzule ve smlouvě umožňující odchod před naplněním kontraktu, nezvedal Vrba telefon. „Nezlobte se, ale žádné vyjádření neposkytnu," reagoval na textovou zprávu s žádostí o rozhovor. Nešlo o překvapení, rodák z Přerova mediální aktivity příliš nevyhledává.

Ač na západě Čech sbírá úspěchy, před časem v rozhovoru pro Právo prohlásil: „Necítím se v Plzni jako celebrita. Jen prožívám období jako kdysi v Žilině. Třeba jdeme s manželkou po městě, někdo sem tam pozdraví. Žena se ptá, kdo to byl a já netuším."

Vrba jako hráč neprorazil i kvůli opakovaným problémům s kolenem. Když končil kariéru v Havířově, nebyl daleko od práce na šachtě. Ale dostal nabídku z Baníku Ostrava. Začínal u mládeže, pak povýšil na asistenta a na jaře 2003 tým vedl jako hlavní trenér.

Klíčové posily ze Sparty

Jeho debut je spojen s debaklem 0:7 na Slavii. V další sezóně v roli asistenta přispěl k zisku titulu Baníku. Pak se vydal na vlastní cestu. Po štaci v Púchově se chopil Žiliny, kterou přivedl na první pokus k titulu. V říjnu 2008 se ujal Plzně. Odepisovaný tým neskutečně zvedl. „Klíčová byla doba, kdy bývalý majitel Plzně pan Kříž koupil šest nebo sedm hráčů ze Sparty. Většina z nich jsou vyloženě ofenzivní hráči a styl, který hraje Plzeň, jim vysloveně sedí. Snažíme se být silnější v útoku než v defenzivě," vysvětloval svou filosofii Vrba.

Hráči si jeho metody pochvalovali. Netajili, že dbá na taktickou přípravu, hodinové rozbory nejsou výjimkou. Na druhou stranu odmítá roli trenéra diktátora. „Když někdo provede něco zajímavého, rád se zasměju. Ale jakmile kluci něco dělají blbě v tréninku, sranda přestane existovat. Nemám však rád, aby se hráči rozklepali a stáli v pozoru, jakmile přijde trenér."

Svěřencům mnohdy dopřál v rámci přípravy soutěžení o colu či čokoládu. „Kluci jsou jako děcka. Hecují se a druhý den poražený plní prohranou sázku se skřípěním zubů," líčil.

Opakovaně byl zvolen Trenérem roku. Renomovaná televize ESPN jej před pár týdny zařadila mezi pět nejtalentovanějších trenérů Evropy. Vrba však netají, že jeho limitem jsou jazyky. „Můžu trénovat v Polsku, Rusku či na Slovensku. Anglicky jsem se učil a stále učím, ale mluvím asi jako Vietnamec česky," řekl v rozhovoru pro časopis Týden.

Další šance na reprezentaci už nemusela přijít

Když před měsícem po boku plzeňského šéfa Paclíka tvrdil, že národní mužstvo je uzavřená kapitola, vypadal rozpolceně. „Když trenéra někdo osloví s možností ujmout se reprezentace, i kdyby šlo o Nový Zéland, přemýšlíte o tom," tvrdil tehdy. V minulosti vedl český tým do dvaceti let, s nímž byl v roce 2003 na MS ve Spojených arabských emirátech. Později mu úspěchy na slovenské klubové scéně vynesly místo asistenta u tamní reprezentace. Před rokem byl blízko postu hlavního kouče Slovenska, jenže vedení Plzně Vrbův odchod zamítlo.

Vrba nyní nepochybně vycítil, že doba plzeňských úspěchů je naplněna. A další šance na reprezentaci by už nemusela přijít. Nechtěl promarnit příležitost.

„Možná budeme potřebovat rok dva, abychom vybudovali tým jako před pěti lety," řekl Vrba po prohře v Teplicích v závěru října. Každopádně půjde o práci pro jeho nástupce. Devětačtyřicetiletého trenéra v Plzni čekají už jen čtyři zápasy.

Kdo už trénoval Českou republiku:
Dušan Uhrin st.1993–1997
48 utkání27–10–11
Jozef Chovanec1998–2001
45 utkání27–7–11
Karel Brückner2001–2008
75 utkání50–12–13
Petr Rada2008–2009
8 utkání2–4–2
František Straka2009
1 utkání1–0–0
Ivan Hašek2009
5 utkání3–2–0
Michal Bílek2009–2013
42 utkání16–11–15
Josef Pešice2013
3 utkání3–0–0
Pavel Vrbaod ledna 2014
Pozn.: Za počtem utkání následují výhry–remízy–porážky.

Reklama

Související témata: