Hlavní obsah

Vrba byl nečitelný, posteskl si Šádek po probdělé noci. V hlavě už nosí seznam trenérů vhodných pro Plzeň

Plzeň

Neměl ani čtyřiadvacet hodin, aby strávil zvěst o odchodu trenéra Vrby z Plzně. Generální manažer klubu ze západu Čech Adolf Šádek byl z výpovědi nynějšího šéfa lavičky úřadujících fotbalových mistrů rozmrzelý. Noc z pondělí na úterý ani nespal. "Už mám v hlavě seznam kandidátů na uvolněné místo," přiznal při improvizované úterní schůzce s novináři.

Foto: Profimedia.cz

Generální manažer Plzně Adolf Šádek (vlevo) a majitel klubu Tomáš Paclík.

Článek

Rozhovor s Adolfem Šádkem.

Když vám trenér Vrba v pondělí předal výstupní klauzuli s pátečním datem a vlastně tak oznámil odchod k reprezentaci, byl jste hodně překvapený?

Nemohu říct překvapený. Samozřejmě všichni viděli na Pavlu Vrbovi, že pro něj reprezentace představuje výzvu. Ale nebudu popírat, že jeho rozhodnutí pro mě bylo zklamáním.

S Pavlem Vrbou jste kamarádi, stýkaly se i vaše manželky. Jaké vás v danou chvíli ovládly pocity?

A možná to je ten problém... Kamarádství do fotbalu nepatří.

Naznačil vám Vrba v minulých dnech či týdnech, že hodlá Plzeň opustit a dát přednost reprezentaci?

Pavel Vrba byl v tomhle tak nečitelný, že sám nevěděl a udělal rozhodnutí, jaké udělal. My, jako Viktoria Plzeň, jsme avizovali, že trenéra k reprezentaci neuvolníme. Rozhodnutí tudíž muselo padnout na základě vůle Pavla Vrby. Využitím výstupní klauzule se rozhodl.

Jakým způsobem pro vás byl nečitelný?

Sám asi nevěděl, jestli má zůstat v Plzni, nebo jít k reprezentaci. Myslím, že se v něm dvě myšlenky praly. Rozhodl se, jak se rozhodl, což klub respektuje.

Před měsícem jste svolali speciální tiskovou konferenci a prohlásili, že trenér Vrba Plzeň neopustí. Byli jste tehdy přesvědčení, že variantu s využitím výstupní klauzule nezvolí?

Byli jsme přesvědčení, že my ho stoprocentně nepustíme. Věděli jsme, že nedojde k dohodě mezi klubem a asociací na nějakém smírném řešení. Určitý polotovar v podobě trénování reprezentace a klubu současně nepřicházel do úvahy. Existovala jediná varianta. A ta se naplnila v pondělí odpoledne.

Když Pavel Vrba při zmíněné konferenci seděl mezi vámi a plzeňským prezidentem Tomášem Paclíkem, rovněž na něm nebyly patrné pochybnosti o setrvání v Plzni.

No, na mě moc přesvědčivě nepůsobil. Musím říct, že situace pro něj nebyla snadná. Ale já tu nejsem, abych obhajoval jeho rozhodnutí. Jsem zodpovědný za fungování klubu. Nezbývá nám než jeho volbu respektovat. Éra Pavla Vrby končí. Přichází nový výzva.

Co se změní v Plzni od patnáctého prosince, kdy bude definitivně u konce angažmá Pavla Vrby?

Doufám, že nic. Nemáme filosofii postavenou na jednom člověku. Je pochopitelně otázka, zda najdeme trenéra, který bude pokračovat v nastaveném trendu, budeme dál hrát atraktivní fotbal a zůstaneme na špičce ligy, kde chceme být.

Jak reagovali hráči, když se o odchodu trenéra dozvěděli?

Svým způsobem jde o vysvobození i pro hráče. Končí nekonečné otázky po každém utkání, po každém tréninku. Vyřešila se spousta věcí pro trenéra, hráče i fanoušky. My jsme neuhnuli z našeho přesvědčení, trenér se rozhodnul jako dospělý chlap. Byť to zní jakkoliv drsně, jsme rádi, že vše proběhlo danou cestou, protože vůči příznivcům by nebylo fér sehrát to s nimi až po skončení podzimní sezóny.

Může vědomí odchodu trenéra Vrby ovlivnit poslední čtyři podzimní zápasy Plzně?

Já doufám, že ne. Kdybych měl jen trošku pocit, že hráči nechtějí nebo budou dělat laciná gesta, budu situaci řešit jinak. Pět let působení trenéra Vrby nejde vzít a zahodit. Jsem přesvědčený, že rozloučení s Vrbou bude důstojné. Měl jsem pohovor se staršími hráči. Úspěchy přeci nejsou spojeny jen s Pavlem Vrbou. Pro hráče jde o obrovskou motivaci. Cíle a ambice jsme si vytyčili. Já trenérovi říkal, že všeho u nás ještě nedosáhl. Chtěl jsem s ním získat double, ale holt se o něj popereme s jiným trenérem.

Neuvažovali jste, že spolupráci s trenérem Vrbou ukončíte okamžitě?

To říct nemohu.

Přemýšlel jste už o novém trenérovi? Máte představu, kdo by mohl zaujmout místo po Vrbovi?

Času není hodně ani málo. Zatím se ve mně vše mísí a já nechci střílet jména od pasu. Musíme vše promyslet, aby to nebylo unáhlené nebo hloupé řešení. Musíme jednat s chladnou hlavou.

Máte seznam jmen, která připadají v úvahu?

Mám ho v hlavě. Jde o moji úvahu. Majitel klubu je v Anglii, vše budeme osobně teprve konzultovat. Celou noc na úterý jsem probděl a zjistil jsem, že trenérů je strašně moc. A vlastně žádný. (směje se) Jde o vylučovací metodu.

Je pravděpodobné, že byste místo obsadili trenérem ze zahraničí?

Nechci to zlehčovat, ale někdy mám pocit, že frajeři v kabině nerozumí tomu, co jim říká trenér Vrba česky, tudíž zahraniční trenér určitě nepřijde.

Bude nová Viktoria Plzeň bez Pavla Vrby stejně úspěšná jako ta, kterou nyní devětačtyřicetiletý trenér opouští?

Každý kouč, který přijde po tak úspěšném trenérovi bude mít strašně těžkou pozici. Musíme vytvořit podmínky, aby měl nový trenér možnost navázat na práci Pavla Vrby. My budeme dělat vše, aby nový trenér úspěšný byl, protože chceme být úspěšní.

Bezprostřední reakce plzeňských fanoušků na sociálních sítích a klubových stránkách byly poměrně drsné. Nemáte obavy z projevů příznivců?

Mají právo projevit svůj názor. Já osobně se fanoušků nebojím. Nicméně jejich frustraci a zklamání chápu. Sám ho mám, jen ho nemohu ventilovat, jak bych si představoval. Fanoušci zklamání jistě dají najevo. Pevně věřím, že vše se odehraje v nějakých mezích a nebudou se na adresu trenéra projevovat, jak by se po pěti letech jeho práce neslušelo.

Chystáte pro trenéra, který Plzeň přivedl dvakrát k titulu a ke stejnému počtu účastí v Lize mistrů, oficiální rozloučení?

Neumím odpovědět, zda bych chtěl dělat rozlučkovou party. Nechali jsme trenéra, aby o budoucnosti rozhodnul sám. Situace není na nože, jak se píše.

A zůstali jste přátelé?

Já si kladu otázku, zda jsme někdy byli.

Reklama

Související témata: