Hlavní obsah

Limberský o blížícím se odchodu Vrby z Plzně k reprezentaci: Trenér není zrádce, ale hrdina

Praha

Je mazákem plzeňské kabiny. S výjimkou sezóny 2007/08, kterou odehrál za Spartu, a půlročních anabází v Modeně a Tottenhamu fotbalový obránce David Limberský bojuje celou kariéru za západočeský klub. Byl u vzestupu týmu pod taktovkou trenéra Vrby. Z blížícího se konce zkušeného kouče má smíšené pocity.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce David Limberský po třetím inkasovaném gólu během utkání základní skupiny Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

Článek

Ještě před naplněním spolupráce se Limberský dočkal nečekaného úkolu, když jej trenér Vrba při pátečním duelu s Brnem zařadil do sestavy jako krajního záložníka. „Dlouho jsem marně vzpomínal, kdy jsem nastupoval ve středové řadě. Je to už osm let, takže se teď cítím na dvaadvacet," smál se Limberský při vzpomínce na páteční vítězství 3:1.

Západočeši duel na hřišti Zbrojovky zvládli i přes jisté obavy, jak tým poznamená informace o Vrbově odchodu, která byla zveřejněna čtyři dny před utkáním. „Zvěst o trenérově přesunu k reprezentaci nás nijak neovlivnila. My v kabině stojíme za koučem, který pro Plzeň udělal obrovský kus práce," prohlásil třicetiletý borec.

Je plný očekávání, jak na odchod trenéra zareaguje plzeňské publikum při domácím zápase s Příbramí a následně v Lize mistrů s CSKA Moskva, což budou pro Vrbu dva poslední duely na lavičce Západočechů.

Vrba je legenda plzeňského fotbalu

„Věříme, že plzeňské publikum se s trenérem rozloučí důstojně, jak si zaslouží. Pavel Vrba je legenda plzeňského fotbalu. V žádném případě si nemyslím, že by byl Vrba zrádce. Prostě cítil, že potřebuje nějakou změnu. Všichni mu místo u reprezentace přejeme. Pro nás je to hrdina," řekl rázně Limberský.

Nechtěl rozebírat, zda jej trenérovo rozhodnutí opustit západočeský klub překvapilo. „Vlastně máme zákaz se k odchodu Pavla Vrby vyjadřovat. Ale do jednoho bychom mu měli poděkovat a pogratulovat, protože národní tým si určitě zaslouží," přemítal Limberský.

Netajil, že jeho pocity z Vrbova odchodu jsou hodně smíšené. „Na jednu stranu mu reprezentaci přeju, ale uvědomuji si, že Plzeň ztrácí velkého trenéra. Já ho několikrát přemlouval v průběhu podzimu, aby zůstal. Ale má svoji hlavu, svoji vizi. Navíc je jako můj druhý tatínek, takže mě pochopitelně mrzí, že odchází," tvrdil Limberský.

Jsi můj manažer? ptal se Limberského Vrba

V minulosti už si nad případným Vrbovým osudem u reprezentace zaspekuloval, když vyjádřil přesvědčení, že bez každodenní práce s týmem nebude trenér šťastný. „Taky jsem to následně pořádně schytal. Hned mi říkal, jestli mu dělám manažera nebo co? A s úsměvem mi vyhrožoval, že jestli se k němu budu vyjadřovat, tak dostanu pokutu," culil se Limberský.

Už ve středu jej čeká poslední vystoupení v Lize mistrů na hřišti soupeře pod taktovkou Pavla Vrby. Při zápase s Manchesterem City dost možná znovu naskočí na místě záložníka. „V Brně jsem si zálohu užil, protože jsem hrál poměrně hodně ofenzivně. V Manchesteru by stejná pozice byla určitě o větší porci běhání bez míče. Raději bych šel do obrany, ale netuším, kde budu trenérovi platnější," krčil rameny Limberský, který s plzeňským týmem zamíří do Manchesteru v úterý dopoledne.

Reklama

Související témata: