Hlavní obsah

Nepřemýšlel jsem, jestli je Jihlava čtvrtá nebo poslední, chci trénovat, přiznal Rada

Jihlava

V dubnu musel Petr Rada (55) opustit lavičku Slavie, rýsovala se šance trénovat Krakov, ale ta padla. V pondělí večer mu ale zavolali z Jihlavy, kde se rozhodli rozloučit s Frantškem Komňackým. „Svrběly mě nohy, už to bylo dlouhé, nabídku z Jihlavy jsem přivítal. Úkol je jasný, záchrana,“ řekl po prvním tréninku v rozhovoru pro Sport.cz Petr Rada.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér Jihlavy Petr Rada (vpravo) na tréninku.

Článek

Máte za sebou první trénink v Jihlavě. Jak vypadal?

Úplně normálně. Už se příchodem do nového klubu po těch letech nevzrušuji. Beru věci, jak jsou. Už v pátek hrajeme důležitý zápas se Slováckem, potřebujeme body, takže nebyl ani čas na nějaké ceremonie. Navíc já nejsem na nějaké seznamovací tréninky. Vedení klubu mě představilo hráčům a šli jsme trénovat. Večer jsem odjel zpátky do Prahy, abych vyřídil nějaké záležitosti s nástupem do Jihlavy a novou smlouvou. Ještě je potřeba doladit některé drobnosti. Nic převratného se tedy nedělo, ale po dlouhé době jsem byl na tréninku a ohromně jsem ožil.

Váš příchod do Jihlavy se zrodil v řádu hodin. Kdy vás vedení Jihlavy oslovilo?

Telefonovali mi v pondělí večer. Nijak zvlášť jsem se nerozmýšlel. Jel jsem do Jihlavy. Dopoledne už jsem mluvil se majitelem klubu panem Vaculíkem.

Jihlava je v tabulce poslední, neodrazovalo vás to?

O tom jsem takto nepřemýšlel. Chtěl jsem trénovat, už to pro mne bylo dlouhé. Bral jsem nabídku jako možnost věnovat se tomu, co mne baví, a co chci dělat. Chci být mezi hráči. Nekoukal jsem se na tabulku, jestli je Jihlava čtvrté nebo poslední. Ani jméno klubu jsem neřešil. Je to nejvyšší soutěž, a to je pro trenéra vždycky výzva. Nejsem vybíravý.

Co stihnete do pátečního zápasu udělat nebo změnit?

Máme na to tři tréninky, takže toho moc nejde. Uděláme všechno pro to, abychom se Slováckem vyhráli. Jestli to bude po bojovném výkonu, třeba ne tak fotbalově pohledném, v tuto chvíli není podstatné. Potřebujeme mužstvo zvednout psychicky. Hráči si musí naplno uvědomit, o co jde. K nějakým převratným změnám není důvod. Mužstvo je dobře trénované. Hráči procházejí obdobím, kdy se jim výsledkově nedaří, a to se budeme snažit ukončit.

Řekněte upřímně, má podle vás Jihlava lepší mužstvo než na poslední příčku tabulky?

To určitě! Kádr je velmi solidní. Jsou tam zkušení hráči jako gólman Blažek, který určitě patří stále mezi pět nejlepších brankářů v Gambrinus lize. Možná ještě výš. Že je mu přes čtyřicet, to u mne nehraje roli. Pořád je výborný. Zkušeným středopolařem je Koloušek. K hráčům, kteří už něco odehráli a mají kvalitu, patří také Marek, Šourek, Vaculík i další. A pak tu jsou talentovaní mladíci v čele s Masopustem a Jánošem. Opravdu je na čem stavět a Jihlava má předpoklady hrát v lize důstojnou roli.

Budete chtít v zimní přestávce nějaké posily?

V první řadě musíme vyhrát páteční zápas. Pak se můžeme bavit co dál. Mužstvo potřebuji víc poznat a v zimní přípravě bude prostor zapracovat na tom, co bude potřeba.

Smlouvu máte jen na půl roku, do konce této sezóny, vy jste nechtěl delší?

Dřív jsem tlačil na to, abych dostal smlouvu na tři roky. Tentokrát ne, protože toto rozhodnutí považuji za rozumné. Hlavním úkolem je záchrana. Když se povede, budeme se bavit, co dál. Stát se může cokoliv.

Slyšel jste o spekulacích, že kdyby Luboš Kozel odešel do Plzně, nabídla by Dukla právě vám místo na trenérské lavičce?

Tak to fakt nevím. Za Duklu chytá můj syn Filip. Nevím, jestli bych takovou nabídku akceptoval nebo ne, ale bavíme se čistě hypoteticky o něčem, co není. Upřímně říkám, že jsem rád za rozhodnutí vedení Dukly a Luboše Kozla na Julisce zůstat. Dukla pod jeho vedením hraje dobře, je to profesionál, jeho přístup se mi líbí. Neříkám to proto, že Filip je jedničkou v brance. Kozel by ho nenechal chytat, kdyby na to neměl. K Dukle mám osobní vztah jako její bývalý hráč, takže tuto situaci vítám.

Reklama