Hlavní obsah

Disciplinárka Spartu za údajnou korupci řešit nebude

Disciplinární komise fotbalového svazu ve čtvrtek rozhodla, že v souvislosti s vyšetřováním korupčního skandálu ukončila disciplinární řízení proti Spartě Praha a FC SIAD Most, které formálně zahájila v polovině února. Po jednání to oznámil předseda komise Alexander Károlyi, podle kterého nebude zahájeno řízení ani proti žádnému z funkcionářů obou klubů.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

V obou případech disciplinární komise na základě prostudování všech podkladů od vyšetřovacích orgánů neshledala důvod, proč v disciplinárním řízení pokračovat. V polovině minulého měsíce ho zahájila, aby se mohla s celým případem důkladně seznámit. U sparťanského ředitele Miroslava Pelty a jeho mosteckého kolegy Emila Boukala k zahájení řízení dokonce ani nedošlo, protože k tomu prý není důvod.

Károlyi oznámil, že ve výše uvedených dvou případech komise rozhodovala jen na základě části materiálů a odposlechů, kterou jí policisté předali. Do dalších nahlédnout totiž nemohla, protože policie nezjistila, že by v těchto případech došlo k porušení zákona. "V opačném případě by mohlo dojít k porušení Listiny základních osobních práv a svobod," dodal Károlyi.

Nezávadný telefonát

Ve sparťanské kauze se disciplinárka dostala k pěti odposlechům a ve dvou případech skutečně byl jedním z telefonujících letenský ředitel Miroslav Pelta. Ani v jednom případě ale nebylo jeho jednání shledáno jako nevyhovující.

V mediálně diskutovaném telefonátu, o němž policisté nevěděli, zda se jedná o Peltu, prý k porušení zákona také nedošlo. "Proto vyšetřovací orgány už ani nezjišťovaly, komu ve skutečnosti hlas patřil," vysvětlil činovník.

V souvislosti se sparťanskou kauzou byli vyšetřováni také ex- žižkovský ředitel Ivan Horník a rozhodčí Milan Šedivý, ale ani u jednoho z nich nebylo shledáno disciplinární provinění, navíc Horník už byl potrestán v předcházejících korupčních případech.

Podobná situace byla také v mostecké kauze, kde byl objektem zájmu vyšetřovatelů i disciplinární komise ředitel klubu Emil Boukal. Ani on fotbalové řády neporušil, stejně jako sudí Václav Zejda, s nímž si Boukal telefonoval. Zejda už byl navíc dříve potrestán v souvislosti s jinými případy.

K vyřešení už jen Teplice a Olomouc

Disciplinární komisi už tak zbývají k vyřešení pouze případy týkající se klubů FK Teplice a HFK Olomouc, protože v obou případech má policie prodlouženu vyšetřovací lhůtu až do 31. března.

Károlyi přesto slíbil, že na výkonném výboru 7. dubna případně oznámí poslední jména, která by se v souvislosti s korupcí v českém fotbale mohla objevit. O týden později se totiž uskuteční valná hromada svazu a fotbalové vedení se chce vyhnout nebezpečí, že by se na kandidátce objevil někdo z těch, kdo figuroval v korupční aféře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články