Hlavní obsah

Kalvoda koučoval zase z tribuny, Znojmo ale opět vyhrálo. Trenér však v ochozech zůstat nechce

Teplice

Musel zase na tribunu, ale i tam si znojemský kouč Leoš Kalvoda šokující výhru patřičně vychutnával. „Aby ne, tři body z Teplic pro nás mají před zimní přestávkou cenu zlata. Žijeme, dýcháme, a protože situace u dna tabulky je a bude náramně vyrovnaná, budeme o ligové žití bojovat. Zvláště, až se vrátíme domů,“ liboval si, když skončil duel otvírající vlastně na samém konci listopadu ligové jaro a jeho tým na trávníku jásal nad překvapivou, ale naprosto zaslouženou výhrou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Znojma Leoš Kalvoda v teplicích jen zářil.

Článek

Litoval, že fotbalový rok končí, neboť jeho tým se nadechl k finiši, jaký nikdo nečekal. Vždyť v posledních sedmi kolech nasbíralo Znojmo čtrnáct bodů a kvapně uprchlo ze samého dna tabulky.

„Pomohlo zemětřesení, k němuž v mužstvu došlo po devátém kole s Brnem. Skončil u nás zkušený Marek Heinz a hráči najednou pochopili, že musí spoléhat jen sami na sebe," vysvětloval znojemský trenér Leoš Kalvoda překvapivý obrat, k němuž ve výkonech a bodových ziscích nováčka v druhé polovině podzimu došlo.

„Začali jsme hráče nutit k poctivému, jednoduchému fotbalu a ten nám přinášel body. Teplický zápas toho byl dokladem," připomínal Kalvoda. „Věděli jsme, že domácí jsou laděni hodně ofenzivně, ale dozadu se jim moc makat nechce a toho jsme prostě využili" prozrazoval, co svým svěřencům naordinoval.

Pokyny byly slyšet i z tribuny

Koučovat z lavičky je ani na Stínadlech pochopitelně nesměl, neboť i v Teplicích si  odpykával trest, který slíznul za nadávky adresované rozhodčím v duelu se Slováckem. „Ale mně to zase až tolik nevadilo. Ani v předchozím kole doma s Olomoucí, ani v Teplicích. Vždyť na brněnském střetnutí bylo pět set diváků a na Stínadlech pětkrát tolik. Všechny mé pokyny a výkřiky byly tudíž z třetí řady na střídačku dobře slyšet," nedělal z trestu žádnou vědu.

Ale že by chtěl zůstat na tribuně natrvalo, to v žádném případě. A nic na tom nemění, že dva zápasy, které trávil ve vyhnanství v ochozech, přinesly Znojmu dvě výhry.

„To tak. Pevně věřím tomu, že se na jaře konečně vrátíme na náš znojemský stadión, kde se naplno pracuje na tom, aby vyhovoval ligovým parametrům a my tam mohli hrát. Domácí prostředí nám v boji o záchranu hodně pomůže, protože i ty dva půl tisíce diváků, kteří do ochozů přijdou, nám hodně pomohou," je Kalvoda přesvědčen, že je schopen znojemského nováčka schopen v nejvyšší soutěži zachránit.

Po senzační výhře v Teplicích má k této víře o důvod víc. Zvláště, když jeho svěřenci favorizovaného protivníka jasně přehráli, nastříleli mu tři góly a vyhráli naprosto zaslouženě.

„Byli jsme pohyblivější, lepší v kombinaci, vycházel nám přechod do útoku, připravili jsme si daleko víc šancí, proto jsme vyhráli zaslouženě. A mohli jsme zvítězit daleko vyšším rozdílem, protože šance jsme na to měli," chválil Kalvoda po povedené tečce za ligovým podzimem své svěřence.

Reklama

Související témata: