Hlavní obsah

Po nejhlasitější přestávce přezimuje Sparta v čele s náskokem minimálně pět bodů

Jablonec

Mají, co chtěli. Přezimují jako jediný neporažený tým v této ligové sezóně, v součtu s minulou sezónou fotbalisté Sparty neprohráli již 18 kol. „V neděli si v klidu sedneme k televizi a budeme koukat na Plzeň. Ale Plzni fandit nebudeme,“ usmál se obránce Pavel Kadeřábek po vydřené výhře 3:2 v Jablonci. Před dohrávkou Viktorie s Příbramí vedou Letenští tabulku již o osm bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský ze Sparty (vlevo) a Vojtěch Kubista z Jablonce během utkání 16. kola Gambrinus v Jablonci nad Nisou.

Článek
Fotogalerie

Žádná sparťanská idylka to ale na Střelnici rozhodně nebyla. Jablonec první půli zaslouženě vyhrál 2:1 a následovala bouřlivá přestávka v kabině Letenských. Asi nejhlasitější za celý podzim.

„Nedělá mi problém zvýšit hlas, když je to potřeba," ujistil věčný kliďas, trenér Vítězslav Lavička. „A tentokrát to třeba bylo. Jablonec nám svou hrou dělal velké problémy, takže jsme si museli řadu věcí ujasnit. A již poněkolikáté v sezóně jsme dokázali zápas otočit. Toho si cením, kluci znovu ukázali, že mají sparťanské srdce na správném místě," oddechl si Lavička.

Také díky Marku Matějovskému. Bývalý kapitán týmu sice v poslední době leští lavičku, ale jako náhradník po minutě na hřišti vstřelil vítězný a efektní gól. „Ještě že tak, chtěl jsem centrovat," přiznal Matějovský, který se ani neradoval. Jeho současná role v týmu ho evidentně rozčiluje. „Chápu ho, Marek to nemá vůbec lehké. Smlouva mu nicméně běží do konce sezóny a nadále příkladně pracuje. Takže jsem jen rád, že tady hráče takových kvalit máme," povzbudil ho Lavička.

Přezimují na slušném polštáři

Letenští získali solidní jistotu. Do jara půjdou s náskokem minimálně pěti bodů na druhou Plzeň. „To je slušný bodový polštář. Můžeme tvrdit, že podzim byl úspěšný. Po pohárovém vyřazení s Häckenem nám moc lidí nevěřilo, nálada byla všelijaká. O to víc si titulu půlmistra musíme vážit," poukazuje kapitán David Lafata. „Jsme ale teprve v polovině - a o tom, co si všichni přejeme, se bude rozhodovat až na jaře. Důležité je, abychom jaro zakončili na prvním místě."

Trenér může jeho slova jen podepsat. „Jsme spokojeni, jak jsme zvládli první část soutěže, ale pořád je to jen dílčí úspěch. Bereme ho hlavně jako povzbuzení do další práce, abychom nepolevovali. A zápas v Jablonci byl velmi důležitý v tom, jakým rozdílem si do jara uchováme odstup před pronásledovateli," vyzdvihl Lavička.

V Jablonci si připadali jako doma

Podzimní jízda logicky strhla i sparťanské fanoušky. Návštěvy posledních dvou domácích zápasů s Teplicemi a Mladou Boleslaví se pohybovaly kolem šestnácti tisíc diváků, v Jablonci pak byl sektor pro příznivce hostů vyprodán dávno před zápasem. „Připadali jsme si tady jako doma. Také díky fanouškům jsme tam, kde jsme," pochvaluje si Lavička.

„Návštěvy během podzimu měly stoupající tendenci. Ze začátku nebyly nic moc, ale postupně jsme si fanoušky hrou i výsledky získali na naši stranu," kvituje stoper Mario Holek. „V posledních zápasech byli naši fanoušci vždy skvělí. Hrozně si toho vážíme. Snad se budou i na jaře naším fotbalem bavit a chodit na stadión," doufá Holek.

Především na Letné to mužstvu výrazně pomáhá. „Doma dokážeme dostat soupeře pod tlak, navíc máme velmi působivou podporu z tribun. Pak má Sparta velkou sílu. Pokud za námi budou fanoušci dál stát jako v posledních zápasech, měla by to být naše výhoda i do jarních zápasů," věří Lavička.

Reklama

Související témata: