Hlavní obsah

Musíme si sáhnout do svědomí, říká teplický stoper Klein

Teplice

Až do dvanáctého kola udivovali svoje fanoušky i nezaujaté fotbalové příznivce ofenzivní hrou, spoustou vstřelených gólů. Jenže v závěru podzimu se rozjetý stroj zadrhl. A to dost podstatným způsobem, takže z vidiny, že by fotbalisté Teplic mohli dokonce rázně stíhat v Gambrinus lize i druhou Plzeň, zůstaly jen rozpaky nad nepovedeným listopadem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický obránce Martin Klein (vpravo) odkopává míč před Václavem Vašíčkem ze Znojma.

Článek

„Věděli jsme, že útlum může přijít. V posledních třech čtyřech kolech se ukázalo se, že nemáme takový kádr jako Sparta a Plzeň. A rozdíl mezi námi a těmito celky je i v tom, že dokázaly vyhrát zápasy, ve kterých se jim v jejich průběhu třeba nedařilo," zamyslel se teplický stoper Martin Klein. Tahle slova vyřkl ještě před utkáním Sparty v Jablonci a právě tento duel mu dal za pravdu, když lídr tabulky otočil nepříznivý vývoj a upevnil si první místo.

Zkušený střední obránce naskočil do teplické sestavy až ve druhé polovině podzimu. Tedy v době, kdy se dostavil zmíněný útlum. „Krize padne většinou na každého. Na Teplice přišla ke konci. Říkali jsme si, že musíme držet při sobě, ale chyba byla v nás. Musíme si sáhnout do svědomí, jestli jsme pro úspěch udělali všechno. Někoho přehrávat jen fotbalovostí, to už se nenosí. Nejprve je potřeba podstupovat souboje, získávat odražené míče, dřít. V tom jsme byli horší třeba naposledy proti Znojmu," nehledal Klein výmluvy.

Přetřásaným tématem je v souvislosti s Teplicemi absence kanonýra Mahmutoviče. „To se stává, že se klíčový hráč zraní. Ale spoléhat jen na jednotlivce, to by bylo smutné. Je tady spousta kluků, kteří mohou rozhodnout utkání. Vzpomínám si, že když Teplice na začátku sezóny vyhrávaly, tak Mahmutovič poprvé snad ani nenastoupil a potom zasahoval do hry až v roli střídajícího hráče," tvrdil devětadvacetiletý obránce.

Šoky jako se Znojmem se nesmí opakovat

Klein si ale také láme hlavu, proč Teplice nezvládly podzimní finiš. „Kdybych tu příčinu věděl, tak ji řeknu klukům a zanalyzujeme si to mezi sebou. Prostě to na nás padlo. Ale pohled na tabulku není přece špatný. Před sezónou by Teplicím asi nikdo nepředpověděl, že po tristním loňském ročníku, přezimují třetí. Ano, mohli jsme ještě získat o tři body víc, to je pravda. Takže je škoda, že se tak nestalo. A musíme se z toho poučit, aby se takové šoky jako se Znojmem neopakovaly," meditoval stoper, který připustil, že Severočeši hrají o evropské poháry.

„Jsme v pozici, která opravňuje pomýšlet na uhájení přední příčky. Co jiného se dá na to odpovědět?  Chceme nahoře vydržet co nejdéle, nejlépe až do konce sezóny," uvedl Klein, jenž zároveň respektuje kvality pronásledovatelů v tabulce. Současně doufá v teplické jarní vzkříšení.

„Hlavně pražská Dukla byla v závěru podzimu v dobré formě tak jako Teplice předtím. Věřím, že se přes zimu dobře připravíme a budeme hrát zase produktivní fotbal, který nás bude bavit," dodal teplický zadák.

Reklama

Související témata: