Hlavní obsah

Vrba se rozlučky bál. Ale nakonec se mu draly slzy do očí. Nejsem kámen, usmál se trenér

Plzeň

Ještě v jednom zápase fotbalisty Plzně povede, oficiální rozloučení však trenér Pavel Vrba se západočeským klubem absolvoval už v neděli večer. Striktní pravidla Ligy mistrů nepovolují, aby na loučení s koučem mířícím k reprezentaci došlo po duelu s CSKA Moskva, a tak oficiální děkovačka nastala při duelu s Příbramí. Přes devět tisíc fanoušků vyprovodilo devětačtyřicetiletého trenéra po vítězství 2:0 bouřlivým potleskem. A Vrba byl hodně dojatý.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba se loučí se svým dosavadním týmem a s publikem. Zády je generální manažer týmu Adolf Šádek.

Článek

Strachoval jste se hodně o výsledek posledního ligového utkání nebo jste nepochyboval, že Příbram porazíte?

V prvním poločase jsme měli velice dobrý pohyb a dali jsme krásné góly. Situace ve finální fázi jsme někdy řešili možná moc komplikovaně. Po přestávce jsme však nebyli tak aktivní. Měli jsme komplikace s rozehrávkou. Na můj vkus jsme soupeři dovolili kopat dva tři přímé kopy z velice nebezpečné vzdálenosti a měli štěstí, že je Příbram nevyužila. Nakonec jsme soupeři nedovolili skórovat a uhráli výsledek, který jsme potřebovali a ještě s nulou.

Jak hodnotíte podzimní účinkování Plzně v domácí nejvyšší soutěži?

Jsem rád za sedmatřicet získaných bodů, což je velice slušný výsledek. V minulých ročnících by stačil vždy na první místo, letos je však situace jiná. Já pevně věřím, že v průběhu jara bude Plzeň manko stahovat a fanoušci si užijí napínavý boj o titul.

Před zápasem jste se bránil mluvit s ohledem na předposlední vystoupení na plzeňské lavičce o nostalgii. Byl jste dojatý z reakce fanoušků, kteří vás po závěrečném ligovém duelu na plzeňské lavičce odměnili bouřlivým potleskem před výkopem i po závěrečném hvizdu, kdy navíc skandovali vaše jméno?

Nejsem kámen. Dojaly mě oba okamžiky, na začátku i na konci utkání. Jsem rád, že na stadión přišlo přes devět tisíc lidí a někteří se snad přišli rozloučit se mnou.

S jakými dojmy jste opouštěl trávník, když většina diváků zůstala i po závěrečném hvizdu na svých místech, tleskala a skandovala vaše jméno?

Měl jsem velice příjemné pocity. Nevěděl jsem, jak fanoušci zareagují. Spousta lidí můj krok odsuzovala. Podle informací z fotbalové asociace se kvalifikační utkání mohou hrát na Letné, v Edenu nebo v Plzni. Tudíž se rozhodně budu na stadión ve Štruncových sadech rád vracet. A věřím, že s reprezentací nás budou fanoušci povzbuzovat stejně bouřlivě.

Měl jste po oznámení prosincového odchodu z Plzně obavy, jak budou poslední dva domácí zápasy vypadat? Zda nebudou fanoušci negativní?

Ano, měl. Ale nakonec vše dopadlo, jak jsem si přál. Prvotní reakce se uklidnily. Chápu, že někdo je zklamaný z mého odchodu. Ale chci vyzkoušet něco jiného. Ve fotbale často přichází nové výzvy, reprezentace ji nepochybně představuje. My, kteří se ve fotbale pohybujeme, chceme vždy dokázat ještě více.

Nepříznivé ohlasy se objevily hlavně na internetových diskuzích. Setkal jste se osobně s názorem fanouška, který by váš odchod k reprezentaci považoval za zradu Plzně?

Byl jsem před pár dny na pivu v restauraci U Havránků. Šel jsem domů a najednou zastavilo auto, vylezli čtyři borci a hrnuli se směrem ke mně. Byl jsem napnutý, co se bude dít. Všichni mi děkovali za práci v klubu. V ten okamžik ze mě všechen stres spadnul. O pár dnů později jsem vyrazil v Plzni na koncert Jarka Nohavici, který je můj kamarád. Pozdravil mě z pódia a lidé reagovali velmi emotivně, povstali a tleskali. Věřil jsem, že rozlučka na stadiónu bude stejně příjemná.

Mnozí fanoušci v Plzni se bojí, jak bude Viktoria hrát bez trenéra Vrby. Někteří při vašem loučení plakali. Sdílíte jejich obavy?

Když člověk ví o takových reakcích, sám má v očích slzy. Každopádně plzeňské vedení neskrývá obrovské ambice. Mohu fanouškům popřát, aby za dva roky nevzpomínali na Vrbu, ale měli v hlavě jiného trenéra a Plzni se dařilo. Budu Viktorii držet palce, aby byla stejně úspěšná i v budoucnosti.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: