Hlavní obsah

Teplice chtějí další zahraniční posily. Jsou lacinější, než hráči z naší ligy, vysvětluje kouč Ščasný

Litsingi, ale i Mahmutovič a jeho krajan Ljevakovič se v naší sestavě ligového podzimu objevili, další legionáři v teplických službách se do ní drali. A nebýt klopýtání v závěrečných čtyřech kolech, dost možná, že by se v ní i objevili. Vždyť i Nivaldo a Salami do ní měli blízko. Kouč Severočechů Zdeněk Ščasný na zahraniční fotbalisty vsadil a za důvěru byl odměněn. Třetí příčkou v tabulce, stejně jako výbornými výkony, které jeho tým po dvanáct kol předváděl. Proto žádný div, že se během zimní přestávky objeví v Teplicích další zahraniční akvizice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Teplic zleva Eugene Salami, Franci Litsingi, Josef Kaufman a Martin Slavík oslavují vítězství nad Plzní.

Článek

Šlo o proměnu až neskutečnou. Na jaře se fotbalové Teplice strachovaly o ligové přežití, na podzim válčily o výsluní. A nakonec na příčce zaručující účast v pohárové Evropě skončily, i když závěr jim ani trochu nevyšel. Po výhře nad mistrovskou Plzní už totiž jen paběrkovaly, neboť získaly pouhé dva body remízami s Libercem a v Ostravě.

Dopad v zápasech i trénincích

„Doplatili jsme na příliš úzký kádr. Zranění Mahmutoviče, absence Grigara, Vondráška, Lüftnera, Kroba, který je pro nás na kraji obrany strašně důležitý, Slavík chytající i přesto, že mu to doktor zakazoval, situace kolem Jablonského - to všechno se na nás podepsalo," hledal vysvětlení kouč Severočechů Zdeněk Ščasný a připomínal, že zdecimovaný kádr se promítal nejen do výkonů v utkáních o body.

„Když z něho tři čtyři hráči vypadnou, zůstane mi třináct čtrnáct lidí, což se prostě projevit musí. V zápasech, stejně jako v přípravě, protože tréninky pak nemohou být tak intenzivní, jako normálně. Únava byla na hráčích táhnoucích celý podzim totiž zřejmá, a když jsem vzal do přípravy hráče z juniorky, nemohly být zase tréninky zákonitě tak kvalitní."

Proto také teplický trenér volá po rozšíření kádru. Zvláště, když Mahmutovič a Lüftner se po operaci přetržených vazů v koleni na jaře do sestavy zřejmě nevrátí. Nemluvě o tom, že Ljevakovič, Matula či Krob nasbírali na podzim tolik žlutých karet, že budou v akutním ohrožení.

„Podzim měl až nečekaně dobrý průběh, neboť až na výjimky, k nimž patřil poslední zápas se Znojmem, ale třeba i utkání v Brně nebo částečně Ostravě jsme předváděli velmi dobré výkony. A nic na tom nemění, že třeba duel v Mladé Boleslavi jsme výsledkově nezvládli, i když jsme podali vynikající výkon," kvitoval Ščasný, že jeho tým nejen sbíral body a dral se do popředí tabulky, ale hrál i atraktivní fotbal, který se divákům líbil a přitahoval je.

Zahraniční enkláva se rozšíří

Africko-bosenská enkláva na tom měla velká zásluhu, a proto se teplický kouč logicky upíná k dalším zahraničním akvizicím.

„Tvrdím a tvrdit nepřestanu, že fotbalisté ze zahraničí se dají pořídit laciněji, než hráči z naší ligy. Zkuste v ní sehnat hráče, kterého byste zaplatili, a přitom měli na zřeteli i ekonomiku klubu?!" vysvětluje, proč nové akvizice pro svůj tým hledá v cizině.

„Dva hráči už u nás na zkoušku byli, další přijdou, protože potřebujeme sehnat náhradu a vhodně doplnit kádr, abychom se na jaře mohli držet fotbalu, který chceme hrát a jenž se divákům líbí," připomíná Ščasný.

Námitky Ščasný nebere

Námitky, zda snad za poklesem výkonnosti jeho týmu v závěru podzimu nebyly problémy, které hlavně afričtí hráči Litsinghi, Nivaldo a Salami s těžkými terény a počasím měli a zda se tyto potíže nepromítnou i v úvodu jara, teplický kouč nebere.

„Kdybych měl takto uvažovat, musel bych se ptát, proč optimálně nehráli čeští hráči, kteří jsou na podobné podmínky přece zvyklí. Problém byl v tom, že Litsinghi si prostě neudržel po celých šestnáct kole stabilní formu a že třeba síla Salamiho se projevovalo ve spojení s Mahmutovičem," odmítá Ščasný podobné úvahy a nemíní slevit z vize, že nové posily přivede na Stínadla zase z ciziny.

Reklama

Související témata: