Hlavní obsah

Trenér už mě na váhu přestal honit, říká Horváth, který na Vrbu nedá dopustit

Plzeň

Je označován za strůjce plzeňských fotbalových úspěchů společně s trenérem Vrbou. Osmatřicetiletý kapitán Západočechů Pavel Horváth na padesátiletého kouče nedá dopustit. V exkluzivní zpovědi mluví i o odpuštěných pokutách, nadváze a pokračování kariéry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán Plzně Pavel Horváth (vpravo) a kouč Pavel Vrba.

Článek

Jak moc se trenér Vrba během působení v Plzni změnil?

Stejně jako jsme v těžkých zápasech získávali zkušenosti my hráči, nabral cenné poznatky i on. V Žilině, odkud přišel, ani v kdysi průměrné Plzni by je nezískal. Určitě vyspěl z hlediska tréninkového procesu, možná vychytal to, co nebylo úplně ideální.

A pokud pominete fotbalové záležitosti?

Všichni jsme zestárli. Určitě mu z nás přibylo pár šedivých vlasů. A co se týče postavy, tak netuším. Já jsem přibral určitě, jestli přibral Pavel Vrba, nevím. (úsměv)

Máte obavy z trenérské změny, která vás čeká?

Ne. Bál jsem se, že mě odnese čert... (směje se) Ale vážně. Nebojím se, není důvod. Naopak se těším, protože možná půjde o posledního trenéra mé kariéry. Nemá smysl se stresovat, protože situaci nemůžu ovlivnit, jako jsem nemohl ovlivnit, jestli trenér Vrba odejde. Myslím, že kádr nepotřebuje žádný zásadní řez. Osobně se budu snažit udržet výkonnost, abych v týmu mohl zůstat. S novým koučem dostanou určitě šanci noví hráči a boj o sestavu získá nový nádech, což je jedině dobře.

Řešíte v kabině jméno budoucího šéfa plzeňské lavičky?

Sledujeme jména, která se objevují v tisku. Když vezmu adepty, o nichž se mluvilo, tak třeba s Lubošem Kozlem jsem ještě hrál. Pana Zemana jsem na vlastní oči nikdy neviděl. S panem Uhrinem jsem se potkal v rámci ligy. Záleží ale na vedení.

Pavel Vrba přiznal, že jste byl hráčem, jemuž rozdal během dosavadní trenérské kariéry nejvíce pokut. Jak na něj z tohoto pohledu budete vzpomínat?

Dobře, protože šlo zároveň o trenéra, který mi nejvíc pokut odpustil.

Přemýšlíte už o příští sezóně? Budete v kariéře pokračovat?

Zatím nemám jasno. O něčem směrem k budoucnosti jsme se s plzeňským vedením bavili. Všechno ale musí být podložené výkony, abych nebyl na hřišti zbytečný. Ale záměr se může změnit po jednom zápase, kdyby se něco stalo.

Nedojde-li tedy k nepředvídatelným zdravotním patáliím, prodloužíte kariéru o další sezónu...

S většinou lidí jsem se bavil v tom duchu, že bych měl pokračovat. Pokud se nic nestane, je pravděpodobné, že bych hrál dál.

Manželka vás od pokračování zrazuje, nebo vás spíše podporuje?

Je překvapená, že vůbec přemýšlím o pokračování kariéry.

Před zápasem Ligy mistrů v Manchesteru jste si sám ze sebe utahoval kvůli množství podkožního tuku. Plánujete během zimní přestávky pracovat zásadně na kondici?

Cítím se celkem dobře. Spíš než o váze je můj fotbal o tom, abych byl zdravý a schopný se během tří čtyř dnů připravit na další zápas. Mám na dovolenou určitý plán, po kterém budu připravený na další půlrok.

Jak snášel vaše vtípky o váze Vrba? Vážil vás často, aby zjistil, zda jste nepřibral?

Zná mě i můj humor, takže s různou sebeironií nemá problém. A posledních čtrnáct dnů už mě hlídat přestal. (směje se)

Reklama

Související témata: