Hlavní obsah

Fotbalisty Českých Budějovic povede Cipro

Novým trenérem fotbalistů Dynama České Budějovice bude František Cipro, který na lavičce nahradí čerstvě odvolaného Roberta Žáka. Sedmapadesátiletý Cipro už byl představen hráčům na odpoledním tréninku, ale ještě nemá podepsanou smlouvu. Do kádru posledního týmu prvoligové tabulky se zároveň vrací útočník David Lafata, jenž byl před jarní sezónou přeřazen do B-mužstva.

Foto: archiv

Trenér František Cipro.

Článek

"Dostal jsem nabídku od vedení klubu převzít mužstvo Českých Budějovic a přijal jsem ji. Dohodli jsme, že u mužstva budu působit do 30. června 2006," řekl Cipro, který v roce 1996 přivedl Slavii Praha k zisku mistrovského titulu. "Vím, že zachránit se bude malý zázrak, ale musíme se o to pokusit. I když sestoupíme, tak chci u týmu zůstat," dodal Cipro.

Zachrání Cipro pro Budějovice první ligu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Trenérskou kariéru zahájil Cipro v letech 1984-88 v rakouském Gmündu. Poté působil dva roky v Brně, kde dovedl tým do federální ligy a rok v ní mužstvo trénoval. Jeho další štací byl kyperský AEL Limassol, v letech 1992-94 koučoval Blšany. Poté usedl na lavičku pražské Slavie (1995-97), další dva roky trénoval Tirol Innsbruck a v sezoně 1999/2000 opět Slavii. V listopadu 2000 zamířil z Prahy do LASK Linec.

Jeho dalším působištěm v české lize byly Teplice, tam však Cipro skončil v sezoně 2002/03 už na podzim. V dalším ročníku trénoval Viktorii Plzeň, s níž sestoupil do druhé ligy, a v poslední době vedl v nižší rakouské soutěži celek Freistadtu, kam dojížděl ze svého bydliště v Hluboké. V nejvyšší české soutěži má na svém kontě 175 zápasů s bilancí 93 výher, 32 remíz a 50 porážek.

Cipro chtěl Lafatu zpátky

Jednou z Ciprových podmínek byl údajně Lafatův návrat do kádru. Útočníka vyřadilo českobudějovické vedení z mužstva, protože nechtěl prodloužit smlouvu, která mu končí letos v červnu. Lafata měl nejprve namířeno do Teplic, ale nakonec jej zlákala nabídka řeckého prvoligového klubu Škoda Xanthi, s nímž podepsal smlouvu od 1. července letošního roku.

Až dosud Lafata mohl pouze trénovat s B-mužstvem, ale zápasy třetiligového týmu hrát nesměl. Třiadvacetiletý bývalý reprezentant do 21 let byl na podzim nejlepším střelcem mužstva v první lize, nastřílel pět ze 14 českobudějovických branek.

Reklama

Související témata: