Hlavní obsah

Vetchý provede diváky dokumentárním filmem o slavné Dukle

Praha

Již v tomto roce se rozjelo natáčení dokumentárního filmu o slavném fotbalovém klubu Dukla Praha. Jeho dokončení je plánováno na příští rok, jeho režisérem je Luďek Svoboda a roli průvodce ztvární herec Ondřej Vetchý. Příběh klubu je zpracovaný jako 60-75 minutový archivní střihový dokument, jenž mapuje šest dekád historie a vývoje Dukly s jejími vrcholy i pády od roku 1948 až po současnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Masopust s dresem ke kulatinám a zástupem gratulantů v pozadí.

Článek

Dokument bude sestaven z vyprávění dosud žijících legend - hráčů, trenérů a funkcionářů Dukly, archivních obrazových a zvukových materiálů, videomateriálů, fotografií.

Vizuální forma filmu bude dynamicky propojovat současné a archivní materiály, přibližující osudy hráčů, klubu a dobovou atmosféru v atraktivní formě.

Scénář dodržuje kontinuální vyprávění. Příběh bude rozdělen do šesti kapitol, které opisují každou jednotlivou dekádu. Každá kapitola bude uvozena krátkou střihovou montáží zobrazující danou dobu a bude mít svůj název v podobě motta (např. „Zlatá šedesátá - Dukla vítězí!"). Bude obsahovat nejdůležitější momenty klubové historie a to v souladu s dramatickou konstrukcí filmu.

Hlavními postavami příběhu jsou Josef Masopust, Ladislav Novák, Ivo Viktor, Svatopluk Pluskal, Rudolf Kučera, Zdeněk Nehoda,  Ladislav Vízek, Jan Fiala, Josef Jelínek, Jan Geleta, František Štambacher, Miroslav Jícha, Rudolf Kocek, Luděk Macela a další.

„Čas je neúprosný pro nás pro všechny. Velcí hráči Dukly a potažmo celého českého fotbalu vstoupili do nesmrtelné síně slávy. Proto je naším cílem zaznamenat jejich vzpomínky, zkušenosti a uchovat je tak pro další generace dokud je ještě čas.  Aby i ony znaly historii a tradici Dukly, která tak zůstane stále živá. Aby měly možnost poznat a uvědomit si hráčské a lidské poselství, které se díky legendám a jejich sportovním výkonům otisklo v historii tohoto klubu," objasňuje důvod vzniku dokumentu jeho režisér Luděk Svoboda.

Dukla v letošním roce slaví své 65. narozeniny.

Reklama