Hlavní obsah

Plzeňského kormidla se po odchodu kouče Vrby k reprezentaci ujme Uhrin mladší

Plzeň
Aktualizováno

Novým trenérem fotbalistů mistrovské Viktorie Plzeň se podle očekávání stal Dušan Uhrin mladší. Šestačtyřicetiletý trenér zkusí navázat na úspěchy Pavla Vrby, který se minulý týden stal novým koučem národního mužstva. Uhrin mladší, kterého v úterý oficiálně představilo vedení klubu, podepíše s Viktorií smlouvu na dva a půl roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší v Doosan Areně.

Článek
Fotogalerie

„Rozhodli jsme se pro delší dobu kontraktu, trenér Uhrin dostane ve Viktorii prostor na koncepční práci. Jedná se o smlouvu bez jakékoliv výstupní klauzule," uvedl na webových stránkách klubu majitel Viktorie Tomáš Paclík.

Uhrinovými asistenty budou dosavadní člen realizačního týmu Jiří Skála a další bývalý hráč Plzně Zdeněk Bečka, který dělal asistenta například Stanislavu Levému v albánském Skënderbeu Korcë. Kondičním trenérem bude Michal Rukavička, který pracoval s mládežnickými týmy Sparty.

Syn kouče vicemistrů Evropy z roku 1996 přišel k týmu českého mistra z Dinama Tbilisi, kde před jedenácti dny na vlastní žádost skončil. V gruzínském klubu působil od loňského června. Hned v první sezóně ho dovedl k mistrovskému titulu a vyhrál s ním i pohár.

Má nejvyšší ambice

Když se mu ozvala Plzeň, Uhrin neváhal ani na chvilku. „Nad nabídkou Viktorie jsem nemusel dlouho přemýšlet. Jedná se o nejúspěšnější český tým posledních let, vedení klubu má také pro následující období ty nejvyšší ambice. Udělám maximum pro to, aby byla fotbalová Plzeň také nadále prestižní sportovní adresou v českém i evropském kontextu," řekl šestačtyřicetiletý kouč.

Syn Dušana Uhrina staršího má za sebou angažmá v Bohemians Praha, Mladé Boleslavi, rumunských klubech Temešváru a Kluži či v kyperském AEL Limassol.

Uhrina čeká nelehký úkol navázat na práci Vrby, který za pět let udělal z průměrného českého celku dvojnásobného ligového mistra a dvojnásobného účastníka Ligy mistrů. Prvním jarním soupeřem Plzně a jejího nového trenéra bude v únoru v Evropské lize Šachtar Doněck.

Vizitka fotbalového trenéra Dušana Uhrina mladšího (46):
Datum a místo narození: 11. října 1967, Praha
Trenérská kariéra: RH Strašnice (1990-92), Union Praha (1992-94), Slavoj Vyšehrad (1994-97), Sparta Praha B (1997-98), Poštorná (1998-99), Slavia Praha B (2000), Slavia Praha (2000-01 asistent), Bohemians Praha (2002-03 a 2004), Mladá Boleslav (2004-07), Temešvár (2007-08), CFR Kluž (2009), Mladá Boleslav (2009), AEL Limassol (2010), Temešvár (2010-11), Dinamo Tbilisi (2012-13)
Trenérská bilance v české lize: 127 zápasů, 51 výher, 38 remíz, 38 proher
Největší úspěchy (jako hlavní trenér): mistr gruzínské ligy 2013, vítěz Gruzínského poháru 2013; postup do základní skupiny Poháru UEFA 2007
Ostatní: ambiciózní trenér, který vyznává ofenzivní styl; jako hráč nikdy nepůsobil na profesionální úrovni, s trénováním začal v 23 letech jako hrající kouč Strašnic; v nejvyšší soutěži debutoval v sezóně 2002/03, kdy jako asistent tehdejších Bohemians Praha po pátém kole vystřídal odvolaného Vladimíra Borovičku; trenérské jméno si udělal v Mladé Boleslavi, kterou dovedl k druhému a třetímu místu v lize i postupu do základní skupiny Poháru UEFA; má za sebou zahraniční angažmá v Rumunsku, na Kypru a v Gruzii; v Dinamu Tbilisi, které v loňské sezóně dovedl k zisku double, nedávno na vlastní žádost skončil, přestože měl ještě půl roku platnou smlouvu; jeho otec Dušan je jedním z nejznámějších tuzemských trenérů, jenž na Euru 1996 v Anglii dovedl reprezentaci k senzačnímu stříbru.

Reklama

Související témata: