Hlavní obsah

Návštěvnost fotbalové ligy se zvýšila v průměru o 478 fanoušků

První fotbalová liga se na podzim těšila nejvyššímu zájmu fanoušků za poslední čtyři roky. Průměrná návštěvnost na zápasech se podle údajů Ligové fotbalové asociace proti loňsku zvýšila o 478 fanoušků a přesáhla hranici pěti tisíc diváků na utkání. Nárůst byl také ve sledovanosti televizních přenosů i v zájmu internetových uživatelů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Teplic oslavují s fanoušky vítězství nad Plzní.

Článek

Zatímco podzimní sezóna v roce 2012 přilákala na stadióny v průměru 4584 fanoušků, letos na podzim to už bylo 5062 lidí. V průměru přes pět tisíc návštěvníků měla liga po podzimu naposledy v sezóně 2009/10.

Hlavním důvodem je atraktivnější fotbal, který přinesl během podzimu nejvíce gólů v dosavadní historii české ligy. Hned 12 klubů tak mělo nárůst v návštěvnosti v řádu stovek diváků na utkání. Do Teplic dokonce v průměru na zápas dorazilo o 3633 fandů více než loni.

Třikrát návštěva na ligovém utkání překročila hranici 15 tisíc diváků. Nejvíce jich dorazilo na Letnou na utkání mezi Spartou a Teplicemi, které sledovalo 16 521 diváků. Nejvyšší návštěvnost měla Plzeň, kam chodilo v průměru 10 207 fandů.

"Zvýšení návštěvnosti na stadiónech je pro nás jednou z největších priorit. Náš cíl musí být v tomto případě postupný. Chceme nastolit takový trend, který by nám přinášel kontinuální nárůst návštěvnosti. Úspěchem bude, když počet diváků každý rok stoupne o pět či deset procent," řekl předseda LFA a místopředseda FAČR za ligu Dušan Svoboda.

Nárůst zaznamenala i televizní sledovanost. Přenosy v České televizi vyšplhaly k hranici 190 tisíc diváků. Nejsledovanější bylo derby mezi Slavií a Spartou, kdy se hranice ratingu zastavila na údaji 288 tisíc.

Reklama