Hlavní obsah

Jako kluk pásl Costa krávy. Teď mu tleská Letná

Karel FeltPrávo

Když jako malý kluk pásl krávy, snil o tom, že vystuduje vysokou školu a bude slušně žít. Netoužil být milionářem. V zimbabwském ghettu si lidé ani neumějí představit, co to obnáší. Costa Nhamoinesu ani netoužil být velkým fotbalistou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová kariéra? Jako kluk na ni Costa Nhamoinesu nemyslel.

Článek

Kopal do balónu jen s kamarády na ulici a ve škole. To bylo kdysi. Dnes mu tleská zaplněná Letná, sparťanští fanoušci si ho zamilovali, i když jeho celé jméno většinou nedokážou ani vyslovit. Během pár měsíců se stal jedním z nejlepších hráčů české ligy.

„Opravdu jsem nesnil o kariéře profesionálního hráče. Chtěl jsem se co nejvíc vzdělávat a studovat, hlavně zeměpis a historii, ale neměl jsem peníze. Ale vím, že tenhle sen si jednou splním, přemýšlím o tom a hodně teď čtu o psychologii," prozradil.

Jako školák kopal za Liverpool FC... Ovšem ten, který vyhrával pouze v jeho ghettu. Život se mu změnil v šestnácti letech, kdy začal hrát za Conplant FC. Odtud si jej vzal na testy prvoligový zimbabwský Amazulu FC. „Na rozdíl od drtivé většiny svých vrstevníků jsem se vydal na fotbalovou dráhu. Dostal jsem v osmnácti letech profesionální smlouvu. Jsem hluboce věřící. Tuhle cestu mi ukázal Bůh a já jen kráčím, kam mě vede," vyprávěl.

Všechno naplno

Na hřišti využívá nejen vrozené rychlosti a kočkovité mrštnosti, ale i výborné techniky. Navíc však přidává obrovskou bojovnost a nasazení. „To mě naučil život v ghettu. Jsem zvyklý bojovat. Dříve i o holý život, o přežití. Vím, že nic není zadarmo. V životě, ani na trávníku. Nic nevypouštím, všechno dělám naplno," pravil Costa.

Na místa, kde prožil mládí, nezapomíná. „Hodně fotbalistů pomáhá v různých charitativních projektech. Já uvažuju o trochu odlišné cestě. Chci podporovat sirotky a dětské domovy. Z ghetta vím dobře, co potřebují. Jsem tam pořád doma," dodal s tím, že se snaží hodně pomáhat rodičům a nejbližším. „Rodiče mě vždy podporovali, jak jen mohli," zdůraznil.

Ve Spartě je spokojený

O své rodině a soukromí však nemluví. Pečlivě si je chrání. Jeho fotbalová cesta z Amazulu mířila do Masvinga United. Poprvé také oblékl reprezentační dres své země. Dalším klubem byl na zimbabwské poměry dobře situovaný DT Africa United. „Ten vlastnil pan Grabowski, který zároveň hledal talenty pro polské kluby. Do Polska jsem odjel před šesti roky i já," vysvětlil, jak se ocitl v Zaglebie Lubin. V jeho dresu se stal nejlepším levým obráncem polské ligy.

Letos v létě přijal nabídku Sparty. „Byl to dobrý krok, jsem spokojený, Praha se mi líbí. Nejdůležitější ale je, že fotbal, který hrajeme, se líbí fanouškům a mně také," uvedl autor tří ligových gólů a jednoho vlastního... „Ten hrozný okamžik už jsem si odmakal," usmívá se.

Po skončení fotbalového podzimu odjel domů. „Je tu hrozná zima, asi třicet stupňů nad nulou," vzkázal ze Zimbabwe. Ale už se prý těší na 3. ledna, kdy začíná příprava na ligové jaro. „Do Sparty jsem šel i s vidinou, že si tu zahraju Ligu mistrů," sní 27letý Costa další sen.

Reklama

Související témata: