Hlavní obsah

Vránův vnuk je ve Spartě za Hujera, všude na tribuně sedí Kadeřábkovi

Praha

Uřízli si pohárovou ostudu, ale odrazili se od ní k ligovému marši. A mladý Pavel Kadeřábek to má podobně jako celá fotbalová Sparta. Do sezóny ještě vstupoval jako záložník, jenže právě v osudném dvojzápase s Häckenem začal hrát z nouze pravého obránce. Tak dobře, že už tento post nepustil a stal se jedním ze skokanů ligového podzimu. I kdyby měli objevit jen jednoho prvotřídního obránce, mohou si na Letné říci, že za to výbuch s Häckenem stál...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek je velkou perspektivou pražské Sparty.

Článek
Fotogalerie

„Prosím vás, aby se dostalo na všechny, kam až sahají Kadeřábkovi?" Tak mohou na Letné s klidem upravit větu ze známého českého filmu Marečku, podejte mi pero. Rodinný fanklub Pavla Kadeřábka působí na tribuně jako zdatná konkurence Hujerovic klanu.

„To víte, že mi kluci v kabině Hujera často předhazují. Na každý zápas beru tak dvacet lístků, nejvíc z mančaftu. Mám v rodině ideální zázemí a velkou podporu, jezdí i do Liberce, Jablonce a na další naše venkovní zápasy," usmívá se 21letý sparťan.

Děda uchvátil Homolku

Když už je řeč o filmové klasice, jeden člen rodiny se na plátno dostal. „To si nežral, Ludvo... Vrána z levačky na pravačku, přehodím, foukl to Veselýmu," demonstruje děda Homolka, proč že má Sparta světový útok, který by rozkopal i Real Madrid.

Ve scénce z filmu Ecce Homo Homolka je řeč o Kadeřábkově dědovi Václavu Vránovi. Se Spartou získal dva mistrovské tituly a zahrál si i v reprezentaci, takže vnuk musí doma poslouchat.

„Bydlíme pět, deset minut od sebe. Vídáme se tak jednou za dva týdny a fotbal hodně probíráme. Na chyby mě děda upozorní, ale jinak není kritik, spíš mě chválí. Nedávno byl na operaci s kolenem, jinak se snaží vidět každý můj zápas."

Vnuk překvapil i Lavičku

Kadeřábek se rychle dere mezi opory Sparty. Spolu s Vaclíkem, Costou a Váchou odehrál na podzim plný počet 1440 minut a připsal si hned sedm gólových asistencí. Víc, jedenáct, má v soutěži jen spoluhráč Dočkal. „Pavel je předělaný záložník a za celý podzim je pro nás velkým překvapením. Máme radost, jak se adaptoval. Vše nasvědčuje tomu, že jsme našli ofenzivního pravého obránce," libuje si trenér Vítězslav Lavička.

Kadeřábek má jasno, zpátky by neměnil. „Nový post mi sedl, teď už se cítím jako rozený obránce. Mám stále prostor si také zaútočit, stejně jako ze zálohy, trenér Lavička to po mně chce. V dnešním fotbale se z útočných hráčů ostatně často stávají krajní obránci," pochvaluje si.

Změna fotbalové profese mu výrazně prospěla. Začalo se psát o tom, že hraje v reprezentační formě. „Čte se to krásně, ale není kam spěchat. Zatím jsem v jedenadvacítce, třeba to časem přijde," doufá Kadeřábek.

Ještě jedno finále, pánové...

Ostatně i Dovalilův výběr míří vysoko. Pavel byl členem Hřebíkovy reprezentační devatenáctky, která v létě 2011 získala v Rumunsku titul vicemistrů Evropy. A jeho dlouholetý souputník Ladislav Krejčí, s nímž se kamarádí od šesté třídy, otevřeně vyhlašuje, že česká jedenadvacítka by měla na domácím ME 2015 zaútočit na zlato!

„Odpadla nám ošidná kvalifikace, což je velká výhoda. Nebyla žádná náhoda, že jsme z devatenáctek přivezli stříbro. Takže proč bychom nemohli doma zase hrát finále a ještě ho vylepšit... Ale šampionát je ještě za dlouho. Každý z nás si musí udržet formu v klubu, protože kdo nebude hrát, toho Dovalil nevezme, jsem si jistý," přemítá Kadeřábek o velké životní šanci.

Bližším cílem je mistrovský titul. Neporažená Sparta vede ligu o pět bodů před Plzní. „Skvělý podzim, ale na jaře nás ještě čekají těžké zápasy. Rozhodně nesmíme nic podcenit," plánuje si, jak napodobit dědu.

Reklama

Související témata: