Hlavní obsah

Svaz žádá u soudu v kauze Synot miliónové náhrady

KROMĚŘÍŽ/PRAHA

Před kroměřížským soudem v úterý poprvé stanuli obžalovaní v korupční aféře fotbalového klubu 1. FC Synot. Obvinění z trestného činu podplácení čelili bývalí funkcionáři klubu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Fotbalový svaz u soudu vznesl nárok na náhradu škody za ušlý zisk, jenž vyčíslil na 54 miliónů korun. Svazu kvůli kauze odešli partneři. Soud byl odročen na 13. června.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

Před soudem stanuli i rozhodčí Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček, Eduard Cichý a Petr Řehoř. Ti jsou obviněni z přijímání úplatku a hrozí jim až dva roky vězení.

Obžaloba, kterou přečetl státní zástupce Pavel Pukovec, má sedmnáct bodů. Píše se v ní mj. že částky úplatků, o které v kauze jde, se pohybovaly mezi 30 - 200 tisíci korunami.

Obhájce Václava Zejdy poukázal na to, že odposlechy byly nezákonné. Odkázal přitom na Evropskou úmluvu o lidských právech. Požádal rovněž o soudní ochranu svého klienta.

Zástupce fotbalového svazu Jan Žák uvedl, že ČMFS bude požadovat 54 miliónů korun za ušlé zisky. Podle Žáka odstoupili kvůli činnosti obviněných někteří obchodní partneři svazu, například Volkswagen nebo Karlovarské minerální vody. "Jen za výpadek v prodeji televizních práv nám ušlo 20 miliónů korun," poznamenal Žák.

Soud byl odročen na 13. června

Proces byl v úterý dopoledne na deset minut přerušen, aby si soudce Karel Rašín mohl prostudovat stížnost obhájce Zejdy. Nakonec bylo soudní jednání odročeno na 13. června.

Částka 54 miliónů je vůbec prvním oficiálním vyčíslením škod, které aféra způsobila. Až dosud se představitelé ČMFS podobným odhadům bránili a tvrdili, že odliv sponzorů je minimální a že se ho podařilo eliminovat úspěchem reprezentace na mistrovství Evropy. "K této částce dospěl STES," řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

Ani ve vedení svazu však není názor na uplatnění nároku jednotný. Místopředseda ČMFS pro ekonomiku Jaroslav Vacek se o něm dozvěděl až dnes a řekl, že s ním nesouhlasí. "Nepovažuji to za správný krok. Korupce není problémem několika jednotlivců, ale fotbalu jako takového," řekl Vacek. O možných důsledcích nechtěl spekulovat, ale nabízí se možnost, že by přiznání újmy mohlo odradit další sponzory.

Hastík podle obžaloby podplácel v pěti fotbalových zápasech

Bývalý sportovní ředitel 1. FC Synot Jaroslav Hastík podle obžaloby podplácel v pěti fotbalových zápasech, v jednom případě společně s dalším klubovým funkcionářem Igorem Štefankem, který je obžalován jako spolupachatel. Tehdejší předseda dozorčí rady klubu Ivo Valenta podle státního zástupce ve dvou zápasech k podplácení naváděl. Hrozí jim tak až rok vězení nebo pokuta.

Uplatněný nárok ČMFS však může mít dopad na výši trestu. Kdyby totiž soud shledal příčinnou souvislost mezi jednáním funkcionářů klubu a způsobenou škodou, mohl by jim uložit trest odnětí svobody až na pět let. Vyčíslená částka by totiž znamenala škodu značného rozsahu, za niž trestní zákon stanoví přísnější tresty.

Uherskohradišťský klub již potrestala disciplinárka

Uherskohradišťský klub, jenž se přejmenoval na 1. FC Slovácko, za uplácení již potrestala disciplinární komise fotbalového svazu, která mu odečetla 12 bodů a udělila pokutu 500.000 korun. Fotbalové tresty si odpykávají také Hastík, Valenta, Štefanko a čtyři ze sedmi obžalovaných rozhodčích. Dalším dvěma, Cichému a Dvořáčkovi, tresty zrušila odvolací komise a Řehořovi disciplinárka žádnou vinu neprokázala.

Klub Synot, dnes 1. FC Slovácko, převzali v prosinci noví majitelé z finanční skupiny Fotbal Invest Group.

První tresty za korupci ve fotbale padly před dvěma týdny v Nymburku. Okresní soud tam uznal vinnými dva rozhodčí z nižších soutěží. Jednoho odsoudil k pokutě 10.000 korun, druhého k odnětí svobody na půl roku s podmínkou na 18 měsíců. Jejich úplatky se však pohybovaly v řádu stokorun.

Reklama