Hlavní obsah

Největší podporu má Košťál, ale volba bude tajná

Karel FeltSport.czPrávo

S blížícím se termínem valné hromady ČMFS, která se uskuteční již příští pátek v Praze, se stále více mluví o tom, kdo se stane šéfem českého fotbalu. Všichni tři kandidáti - Ivan Hašek, Vlastimil Košťál a Pavel Mokrý - věří ve volební úspěch a slibují, že dokážou očistit image fotbalu poškozeného korupčními aférami.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že nejblíže vítězství je Vlastimil Košťál, ale volba bude tajná a žijeme v Česku. Jan Železný by o tom mohl vyprávět. Ještě hodinu před lednovou volbou předsedy ČOV měl porazit Milana Jiráska drtivou většinou. Výsledek byl ale zcela opačný. Košťálovi přívrženci sice měli stvrzovat podpisy, že ho zvolí, jenže kdo zkontroluje, jak se který skutečně rozhodl.

Kdo se stane předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Neumím si představit, že by někdo nepotvrdil při volbě, na čem jsme se dohodli nebo co slíbil. Tak špatně na tom fotbal není," odmítá šéf Středočeského krajského fotbalového svazu Josef Hadraba. Právě Středočeši jsou se třinácti hlasy nejsilnějším krajem.

Silný frontman

Vlastimil Košťál jako prezident Sparty i manažer reprezentace prokázal, že je zastáncem tvrdého vedení, a tomu odpovídá často i jeho rétorika. "Fotbal potřebuje silného frontmana a já takovým jsem," tvrdí neochvějně. O svém vítězství, na němž začal procovat už v listopadu roku 2003, nepochybuje. Má dobré konexe v podnikatelských kruzích, z nichž chce do fotbalu přivést další sponzory.

Svaz chce vést jako firmu, jenže ono to je občanské sdružení, které má trochu jiná pravidla. Košťál se opírá výrazně o spojenectví s dalším obchodníkem Jaroslavem Vackem a v politických kruzích dobře zavedeným Ladislavem Malým.

Za Košťálem stojí podle kandidatur drtivá většina českých regionů, ale existují výjimky, z nichž největší je Praha. Na Moravě asi příliš bodovat nebude. Otázkou je, zda jeho nesporné plusy nesníží právě jeho tvrdost a u nás fungující fakt, že úspěch se neodpouští... "Český fotbal potřebuje manažerské vedení a to z kandidátů splňuje v plné míře jen Košťál," tvrdí však jeho nástupce ve vedení Sparty Daniel Křetínský.

Moravský markrabě

Pavel Mokrý zosobňuje vrozenou diplomacii. Není osobností s charismatem Košťála, spíš tichou silou. "Jsem muž kompromisu, ale za vytčeným cílem jdu vytrvale," říká o sobě. Nemá rád konfrontační střety, raději vyjednává. Trpělivě, ale neochvějně. Když je potřeba, umí přitvrdit. Jde za ním podstatná část Moravy v čele s olomouckým manažerem Jiřím Kubíčkem. To je velmi věrný a cenný spojenec, ale hodně nepříjemný soupeř. Mokrého podporují moravské kraje, okresy i kluby jako Brno, Olomouc, Slovácko, Ostrava, ale přívržence má i v Praze. Může se cítit jako moravský markrabě, i když mu v jeho teritoriu ubírá hlasy Ivan Hašek.

Morava cítí velikou šanci získat konečně předsednický stolec. Vidí ji i v tom, že čeští kandidáti ztratí ve vzájemných přestřelkách hodně sil, a hlavně si navzájem pošpiní image. Sázet na to by byla chyba, Košťál a Hašek toto nebezpečí vnímají a nechtějí překročit přijatelné meze volebního boje.

Kubíček dobře vymyslel systém pokrytí nejvyšších funkcí, takže pokud by vycítil, že Mokrý by nemusel vyhrát, uvolní mu místo moravského, tedy 1. místopředsedy, a sám bude bojovat o "ligového" místopředsedu. Z velmi pravděpodobného dohadovacího řízení chce vytěžit co nejvíc pro Moravu a znemožnit likvidaci dvoukomorového systému.

S nejčistším štítem

K největším přednostem Ivana Haška patří fakt, že není spojen s negativními věcmi v českém fotbale. Oba protikandidáti byli ve vedení svazu v době, kdy vypukly korupční aféry, ale je otázkou, zda jim to delegáti přičtou k tíži. Bývalý vynikající fotbalista a úspěšný trenér hovoří několika jazyky a v paměti národa zůstává i jako fotbalový vůdce v době sametové revoluce. Má jasno, kam chce fotbal vést. Jeho program je v mnoha směrech podobný Košťálovu, co se týká vizí, jak ho očistit a finančně zabezpečit.

Nepoužívá však tak ostrou rétoriku a je větší diplomat, vědom si renomé, které si na trávníku a na lavičce vydobyl. Má nejméně zkušeností z funkcionářské práce, což pilně dohání a nenápadně sbírá podporu. "Kdybych nevěřil, že budu mít v pátek 15. dubna na valné hromadě dostatek hlasů, nemělo by smysl kandidovat," řekl Hašek, jenž má dost zatím "tichých" sympatizantů mezi delegáty, ale podporu mu vyjadřuje i šéf Sazky Aleš Hušák.

Otázkou je, zda fotbalové hnutí, v němž se na okresních a krajských valných hromadách mnoho nezměnilo a z něhož jsou delegáti-voliči, bude chtít do funkcionářských stojatých vod pustit tak dravou rybu, schopnou je časem vyčistit.

Reklama