Hlavní obsah

Ščasný chce i s dalšími posilami z Nigérie, Lotyšska a Slovinska skončit nejhůř třetí

Teplice

Před rokem měl šestapadesátiletý trenér Teplic Zdeněk Ščasný jediný úkol - zachránit Na Stínadlech ligu. Po roce hraje o opačný pól tabulky. „Popereme se o třetí místo, i když nás k tomu vedení netlačí a bude chybět kanonýr Mahmutovič,“ slíbil před novoročním srazem fanouškům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Teplic Zdeněk Ščasný.

Článek

V pátek na prvním srazu nepřivítá žádnou ze tří nových posil. „Ty přijdou až na Tři krále. Do přípravy se zapojí kromě stávajících zahraničních hráčů také devatenáctiletý nigerijský útočník Chukwudi Chukwuma, který přišel z indické fotbalové akademie SESA a doporučil mi ho jeden dobrý známý. Toho už jsme si důkladně otestovali. Do obrany přijde čtyřiadvacetiletý lotyšský reprezentant Renars Rode z Rigy a dalším útočníkem je jednadvacetiletý Slovinec Elvis Bratanovič z Rudaru Velenje,“ vypočítal zkušený kouč.

Totální výbuch jen se Znojmem

Závěr podzimu Teplicím nevyšel podle představ, byť byli jediným týmem, který porazil obhájce titulu z Plzně. „V závěru podzimu jsme zaslouženě prohráli na Spartě, která byla lepší. Doma jsme remízovali s Libercem po výborném výkonu, nerozhodně jsme hráli v Ostravě po průměrném výkonu a prohráli jsme se Znojmem po tragickém výkonu. Ten bohužel náš podzim hodně devalvoval. Pravdou je, že jsme poslední dvě kola dojížděli. Nehráli jsme dobře,“ přiznal Ščasný.

Odmítá však, že by hlavní příčinou výpadků byla absence excelentního bosenského kanonýra Ajdina Mahmutoviče, který kvůli vážnému zranění bude chybět i na jaře. „Byl to jeden z důvodů, ale nikoliv ten nejdůležitější. Ajdin nehrál ani v úvodu sezóny, kdy jsme se rozjeli. Říct, že to bylo kvůli absenci Mahmutoviče, by byla laciná výmluva. Ten hlavní důvod byl, že se nám rozrostla marodka a hráli jsme s malým počtem hráčů. Chyběla potřebná kvalita na lavičce. Ale absence Mahmutoviče byla nejviditelnější,“ dodal Ščasný.

Pět kandidátů na hrot

Nahradit borce, který i přes absenci v posledních čtyřech zápasech (zranil se v utkání na Spartě) vede s deseti góly tabulku střelců, bude hodně obtížné. „Těžko ho nahradíme, protože to je mimořádný útočník. Ale musíme si poradit. Variant je víc. Sháněli jsme především dynamické rychlostní typy útočníků, čemuž odpovídají Bratanovič a Chukwuma. Nechceme měnit náš herní styl. Jsou tu i čeští útočníci jako Jindráček nebo Táborský a samozřejmě Salami, použitelný i ve středové řadě. Kdo ho nahradí, se teprve ukáže. Šanci dostanou všichni jmenovaní,“ zdůraznil zkušený kouč.

Teplice pod Ščasného nejsou pod žádným tlakem vedení, aby vybojovali pohárovou Evropu. „Vůbec na nás nikdo netlačí. Prvořadý cíl je hrát pohledný útočný fotbal pro fanoušky a přivést je zpět do hlediště Stínadel. Po podzimu jsme v tabulce třetí a tvrdit, že nám stačí páté nebo šesté místo, by bylo alibistické a nefér vůči fanouškům. Stát se to pochopitelně může, ale naší povinností je se o třetí místo porvat. Jsme si vědomí, že si na tohle místo dělá zálusk pět týmů. Rozhodne momentální forma, každá maličkost, proto se musíme připravit co nejlépe,“ rozloučil se Zdeněk Ščasný.

Reklama