Hlavní obsah

VIDEO: Sparta začala zimu i s Matějovským, který si řekl o prodloužení smlouvy

Aktualizováno

Omladili, ale zimní přípravu zahájili se všemi oporami z podzimní sezóny. Fotbalisté Sparty vedou tabulku Gambrinus ligy o pět bodů před Plzní a za mistrovským titulem hodlají dokráčet i s reprezentanty Ladislavem Krejčím a Josefem Hušbauerem, o něž je zájem v zahraničí. A na Letné pokračuje i bývalý kapitán Marek Matějovský, jenž se s vedením klubu domluvil na prodloužení smlouvy až do léta 2015.

Sparta začalaVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zdálo se, že je mužem přes palubu, jehož dny na Letné jsou sečteny. Přišel o kapitánskou pásku, ztratil pevné místo v sestavě - a když v posledním podzimním kole rozhodl zápas v Jablonci, svůj gól ani neslavil. Proto se spekulovalo o jeho návratu do Mladé Boleslavi. Během zimy však přišel obrat, Marek Matějovský prodlouží se Spartou smlouvu o další rok.

„Jednání s Markem nebyla vůbec složitá. Drželi jsme se svého interního plánu, že si s ním po podzimu sedneme a vyhodnotíme, co dál. A shodli jsme se na prodloužení smlouvy," oznámil Jakub Otava, člen představenstva.

„Marek je hráč, který si zaslouží maximální komunikaci, řekl si k tomu své. Byla to přínosná diskuse. My jsme mu zase připomněli, že některé jeho výroky z konce podzimu nebyly šťastné, ale náš vztah s ním je absolutně zdravý," ujišťuje Otava.

Analýza podzimu Matějovskému nahrála

Zkušený záložník tak může dál útočit na mistrovský titul, který mu ve Spartě stále chybí. „Hlavně je dobře, že to nebyl žádný boj. Poslední dobou se spekulovalo, že ve Spartě nejsem spokojený. Ale nebylo to tak. Jen jsem zkrátka tolik nenastupoval, a to nepotěší žádného hráče," podotkl Marek Matějovský pro klubové stránky.

Spokojený je i trenér Vítězslav Lavička. „Prodloužení smlouvy s Markem je výsledkem analýzy podzimu. Chceme tým dál co nejvíce stabilizovat, Marek by k tomu měl přispět," věří kouč. „Se svojí pozicí nebyl na podzim spokojený, ale díky pracovitosti i vlivu do kabiny jsme dospěli k názoru, že jeho další působení v týmu bude prospěšné," dodává Lavička.

Šanci dostává řada mladíků

Během slunečného dopoledne se sparťané na vedlejším letenském hřišti pustili do prvního tréninku v novém roce. Kádr se proti podzimu prakticky nezměnil. Nikdo neodešel, z hostování se vrátili obránce Simon Deli (České Budějovice) a útočník Milan Jurdík (Sokolov).

Přípravu s áčkem zahájili také talentovaní mladíci, kteří zatím nastupovali za rezervu, juniorku či nejstarší dorostenecký výběr. Konkrétně se jedná o brankáře Filipa Nguyena, obránce Davida Hovorku a Ondřeje Karafiáta, záložníky Martina Matouška, Rudolfa Reitera, Patrika Čavoše a útočníka Patrika Schicka.

Prodávat nechceme, ujišťuje vedení

S významnějšími změnami vedení ani nepočítá. Po odchodu Václava Kadlece na začátku sezóny teď další opory uvolňovat nechce. „Říkáme neustále, že do mužstva nechceme zasahovat a oslabovat ho. Máme pocit, že jsme dosáhli správné rovnováhy. Jednat se musí s každým, ale v tuto chvíli vysíláme zájemcům signály, že prodávat nechceme. V tom případě by ani nikdo nepřišel," avizuje Otava.

V zahraničí je zájem hlavně o mladé záložníky Krejčího a Hušbauera, kteří jsou podle servru transfermarkt.de momentálně nejdražšími hráči Sparty. U Krejčího uvádí cenu 4,5 miliónu eur (přibližně 123 miliónů korun) a u Hušbauera 2,5 miliónu eur (okolo 68 miliónů korun).

„Žádná konkrétní jednání nevedeme, ale kolem některých našich krouží zájemci dlouhodobě," připouští Otava.

Reklama

Související témata: