Hlavní obsah

Baník loví útočníky, laso svištělo i v zahraničí

Vladimír KolářPrávo

Mnohem kvalitnější útok se schopností střílet branky potřebuje fotbalový Baník, aby v jarním boji o záchranu uspěl. Na prvním tréninku se hlásila trenérům Františku Komňackému a Martinu Svědíkovi první ofenzivní posila dvacetiletý Michal Krmenčík z Viktorie Plzeň.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Nový trenér Baníku Ostrava František Komňacký na tiskové konferenci.

Článek

„Michal se uvedl dvěma góly v posledním utkání reprezentační jednadvacítky, přichází k nám na hostování s opcí," uvedl sportovní manažer ostravského klubu Radek Slončík.

Možná po vzoru Teplic dolétlo laso Baníku na ofenzivní hráče až za hranice. Už zítra se má do přípravy zapojit dvaadvacetiletý Brazilec Dyjan Carlos de Azevedo. „Za Bardejov nastřílel na podzim deset branek, bude u nás asi na desetidenní zkoušce," poznamenal Slončík. Přibližně stejně dlouhý test čeká také nejlepšího fotbalistu Estonska roku 2013 osmadvacetiletého útočníka Rimo Hunta. „V loňském roce nastřílel za mistrovský klub Levadia Tallin 26 gólů," pokračoval Slončík v charakteristice vyhlédnutých posil. Z lotyšského Ventspilsu se budou o angažmá na Bazalech ucházet pětadvacetiletý špílmachr Igor Tarasovs a o rok mladší útočník Vladislavs Kozlovs.

Ani jeden z vytipovaných posil není pod smlouvou

Mise Estonce a Lotyšů na Bazalech začne v pondělí. „Všichni tři fotbalisté z Pobaltí jsou reprezentanty svých zemí. Doporučili nám je jejich agenti. Pro nás jsou zajímaví také proto, že jsou volní, nejsou pod smlouvou," podotkl Slončík a dodal: „Reference na ně jsme dostali dobré, ale než jim nabídneme kontrakt, vyzkoušíme je."

V pondělí začne s Baníkem trénovat i Vojtěch Štěpán, hráč Hradce Králové, který hostoval ve Slavii. Zatím není jisté, jestli přijde na přestup nebo na hostování. Do přípravy by se mohl zapojit i sedmadvacetiletý albánský záložník Elvist Ciku z Karviné.

„Je pravděpodobné, že vyzkoušíme další hráče. Mohu slíbit, že Baník bude mít na jaře konkurenceschopný tým," uzavřel Slončík.

Páteční trénink absolvovali také chorvatský záložník Davor Kukec, který chce v angažmá v Baníku pokračovat, a po dvou plastikách zkříženého vazu v koleni v krátké době za sebou i útočník Václav Svěrkoš. „Jdu do toho naplno s vírou, že operované koleno vydrží," řekl Svěrkoš. Nechyběl ani slovenský záložník Ján Greguš, který se na Bazaly vrátil po ročním hostování v anglickém Boltonu.

Šest hráčů odešlo

Z podzimního kádru Baníku odešlo pět fotbalistů, kteří včera na trávě vedlejšího hřiště na Bazalech netrénovali. Útočník Fantiš přestoupil do Jablonce, Rolinc se vrátil do Sigmy Olomouc a záložník Engelmann do Dukly. Stoper Vomáčka může zakotvit ve druholigovém Třinci a krajní obránci Mach s Dedičem si nové angažmá hledají.

Reklama

Související témata: