Hlavní obsah

Klidně zvednu pohár jako poslední, jen ať titul získáme, sní kapitán Sparty

Praha

Po necelém týdnu si fotbalisté Sparty zpestří zimní přípravu prvními zápasy. V tréninkovém centru na Strahově se dnes utkají s Viktorií Žižkov (od 11:00) a poté s Vlašimí (14:00). Kapitán lídra Gambrinus ligy podstupuje zimní dřinu s jasným cílem. Konečně by se rád stal mistrem. „Klidně zvednu pohár jako poslední, jen ať titul získáme,“ vyhlásil David Lafata s úsměvem na startu přípravy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kanonýr David Lafata oslavuje vítězný gól proti Bohemians 1905.

Článek

Během zimní dovolené se vyhlášený myslivec konečně dostal i do lesa. Dobrá muška ho ani tam neopustila, měl namířeno na srnce či divočáka. „Něco jsem i trefil," pochválí se.

Hlavní úlovek ovšem trojnásobnému králi střelců Gambrinus ligy stále uniká. Mistrovský titul. Po vydařeném podzimu je mu Sparta ze všech aspirantů nejblíž, ale nechce se tím nechat ukolébat.

„Vedeme o pět bodů, což je příjemné, ale vůbec ne rozhodující. Bude to ještě dlouhá cesta," uvědomuje si David Lafata.

Tím spíše, že před rokem sice svojí hlavičkou konkurenční Plzeň na Letné sestřelil, z titulu se pak ale stejně radovala Viktoria. „S Plzní hrajeme už ve třetím jarním kole. Zápas to bude důležitý, ale ne rozhodující. O titulu se podle mě rozhodne až v závěru a já bych rád zvedl nad hlavu mistrovský pohár. Klidně jako poslední, jen ať titul získáme," chce si splnit velký sen.

Stabilizace kádru je výhodou

Co se týká hráčského kádru, měla by Sparta prožít klidnou zimu. Žádnou ze svých opor nechce prodávat, v tom případě by nemusela ani nikoho kupovat. Kapitán stabilizaci mužstva jen vítá.

„Když je mužstvo delší čas pohromadě, je to rozhodně výhoda. V létě jsme měli v úvodu sezóny problémy, protože se tým doplnil a sehrával. Dostali jsme se z toho, ale přišli o pohárovou Evropu. Naopak v lize i domácím poháru jsme udrželi neporazitelnost," libuje si. „Výborná výchozí pozice pro jaro nás ovšem nesmí ukolébat. Bude to ještě hodně těžké, ale máme na čem stavět," dodává hned vzápětí.

Reprezentace? Už nic neočekává...

Pokud jde o reprezentaci, letenský kapitán v ní nebyl v poslední době příliš vytížen. Celkem má na kontě 29 mezistátních startů a v nich 7 gólů. Nový kouč Pavel Vrba chce dát větší šanci hráčům z domácí ligy, třeba dojde i na Lafatu.

„Já už nic neočekávám. Když mě do reprezentace pozvou, budu rád. Když ne, tak se nic neděje," říká kanonýr trochu hořce.

Reklama

Související témata: