Hlavní obsah

Sparta - Viktoria Žižkov 7:0Sedm kulí do Viktorky, Lafata vystřihl za sedm minut hattrick a Sparta začala kanonádou, pak podlehla Petrželovi

Praha
Aktualizováno

Jak v prvním zápase v novém roce, tak po celý rok. Fotbalisté Sparty by se rozhodně nezlobili, kdyby toto pravidlo v jejich případě platilo. V přípravném duelu v tréninkovém centru na Strahově totiž na přírodním trávníku rozstříleli druholigovou Viktorii Žižkov 7:0 a kanonýr David Lafata stihl během sedmi minut nasázet čistý hattrick. Zbývající část hráčů Sparty podlehla Vlašimi vedené Vlastimilem Petrželou 1:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata (vpředu) během přípravného utkání mezi AC Sparta Praha a FK Viktoria Žižkov.

Článek
Fotogalerie

Po prvním poločase se zdálo, že by Letenští mohli nastřílet i deset gólů. To už by asi chtěli moc, i tak je sedmigólový příděl na úvod přípravy solidním počinem.

„Nechci výsledek přeceňovat, všechno se příznivě sešlo. Měli jsme velkou chuť a díky počasí se hrálo na přírodní trávě. Na umělce se rozdíly mezi první a druhou ligou stírají, tady se projevily," poukázal David Lafata.

Sparťanský kanonýr byl mužem zápasu, za sedm minut zvládl čistý hattrick. Nejprve ukázkovým přímým kopem zvyšoval na 3:0, míč poslal přesně do kovové konstrukce v horním růžku branky. Při druhém gólu osvědčil ideální výběr místa ve vápně a díky odrazu o tyč skóroval. Hattrick pak završil, když se po Matějovského přihrávce uvolnil na penaltě a znovu chladnokrevně zakončil.

Sváteční kapitáni Dočkal s Bednářem zaplatí

„Kéž by to tak šlo v novém roce dál. Někdy se to tak sejde, že góly padnou rychle po sobě. Střelec si pak víc věří. Podstatné je, že jsme si zahráli v dobrém tempu," konstatoval Lafata.

Pro tentokrát nebyl kapitánem. První poločas měl pásku na rukávu Bořek Dočkal, po přestávce pak Roman Bednář, který právě Lafatu vystřídal. Účel byl zřejmý, příspěvky do klubové kasy.

„Někteří kluci ještě pásku neměli, tak jsme museli přípravný zápas využít," culil se Lafata.

Druhý poločas na Strahově sledoval i Pavel Vrba, nový trenér národního týmu.

Costa má konkurenci, Hybš je zpátky

Celý zápas ve středu zálohy odehrál Marek Matějovský. Ukazuje se, že poté, co s ním Sparta prodloužila smlouvu o další rok, by se bývalý kapitán znovu mohl vrátit do základní sestavy.

Zatímco Afričan Costa kvůli lehkému zranění odpočíval, na levý kraj obrany se vrátil Matěj Hybš. Juniorský reprezentant musel kvůli zranění vynechat celý podzim, start zimní přípravy už stihl.

„Moc jsem se těšil, konečně jsem zpátky. Tolik gólů asi celý rok dávat nebudeme, ale rozhodně máme na to být hodně produktivní," liboval si mladý obránce.

S návratem do základu to však bude mít těžké, Costa se na podzim rychle stal oporou týmu i oblíbencem fanoušků. „Konkurence je potřeba, i díky Costovi je Sparta tam, kde je. Chci na jaře hrát a budu makat, ale rivalita mezi námi není. Jsme s Costou kamarádi, podporujeme se a docela rychle se učí česky," ujistil Hybš.

Přípravná utkání na Strahově:
Sparta Praha - Viktoria Žižkov 7:0 (6:0)
Branky: 34., 37. a 41. Lafata, 22. a 45. Krejčí, 24. Dočkal, 52. Bednář.
Sestava Sparty: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Hybš - Vácha, Matějovský, Hušbauer (74. Vacek) - Dočkal, Krejčí - Lafata (46. Bednář). Trenér: Lavička.
Sparta Praha - Vlašim 1:3 (1:1)
Branky: 37. Reiter - 3. Jícha, 71. Kučera, 73. Průcha.
Sestava Sparty: Čech - Pauschek, Polom, Hovorka (66. Deli), Sýkora - Vacek (71. Čavoš), Mareček, Čermák - Reiter, Přikryl - Juliš (46. Jurdík). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: