Hlavní obsah

Sparta odčinila prohru z Příbrami, porazila Zlín

PRAHA

S cílem odčinit prohru z posledního ligového utkání v Příbrami nastoupili fotbalisté pražské Sparty k dohrávce 22. kola Gambrinus ligy proti Zlínu. Sparta úlohu favorita splnila, úvodní gól nezáživného a nepřesnostmi nabitého utkání vstřelil ve 37. minutě nejlepší ligový kanonýr Tomáš Jun, pojistku přidal v závěru Karel Poborský.

Článek

Už ve třetí minutě centroval po faulu hostí Poborský a v pokutovém území míč těsně minuli Johana s Medunou. Hra byla v úvodních minutách neurovnaná, odehrávala se povětšinou ve středu pole. Zejména z kopaček domácích vzešlo hodně nepřesností a sparťanští fanoušci jen nespokojeně bučeli.

V 9. minutě vysouval pohotově hostující Lakota Václava Činčalu, tomu chyběl krok. Na druhé straně pronikal v pokutovém území Zelenka, kterého zastavil tvrdým zákrokem Hubáček. Podle hlavního rozhodčího Milana Šedivého si počínal zlínský obránce čistě a penalta se nepískala.

Domácí příznivci žádali odchod kouče

Po faulu na Haška rozehrál po čtvrt hodině hry Karel Poborský signál, Sivok prodloužil na Johanu, domácí stoper hlavičkoval nad. Velkou šanci měl Johana i vzápětí, po rohu Poborského ovšem svoji hlavičku nenasměroval mezi tyče.

Ve 27. minutě se dostala Sparta do rychlého brejku. Jun mezi nohama bránícího hráče posunul na Poborského, jehož centr před dobíhajícím Medunou srazil v poslední chvíli na roh Janíček. Hra byla značně neurovnaná, domácí příznivci po půl hodině hry poprvé hlasitě žádali odchod trenéra Hřebíka.

Za okamžik ale Poborský zahrál volný kop a nejlepší ligový kanonýr Tomáš Jun pohotově špičkou kopačky ve 37. minutě poslal Spartu do vedení. Ani Spartou vstřelená branka neuspokojila domácí příznivce, kteří vztyčili transparenty s otazníčky a obřím česko-německým nápisem Hřebík ven. Letenským stadiónem znělo jméno Hřebíkova předchůdce Františka Straky.

Po změně stran Sparta přidala

Po přestávce nastoupil favorizovaný domácí celek do zápasu aktivněji, po sérii rohů se ke střele z hranice pokutového území dostal Zelenka. Zamířil ale příliš vysoko. Zelenka také uvolnil v 55. minutě Poborského, který tísněný zlínským protihráčem neměl prostor na důslednější zakončení. O tři minuty později zazdil nepřesnou přihrávkou slibně se rozvíjející akci Sparty Matušovič.

V 69. minutě se do zakončení tlačil střídající Bača, v pokutovém území se pokusil vymodlit si po souboji se Sivokem penaltu, za což získal od sudího Šedivého jen žlutou kartu.

Snaha Sparty často končila nepřesností

Hra byla i nadále plná nepřesností, snaha Sparty o aktivitu končila na neschopnosti přesně si přihrát. Slabá návštěva necelých tří tisícovek diváků dávala svou nespokojenost hlasitě najevo.

Zlín se snažil o vyrovnání, v 87. minutě ale naopak inkasoval. Jun z brejku ideálně přihrál do pokutového území, Meduna na míč nedosáhl, ale neobsazený Poborský uklidil míč pod horní tyč Kořínkovy branky. Třetí gól mohl přidat střídající Pacanda, zlínský brankář pohotově vyrazil.

Jaroslav Hřebík, trenér Sparty: "Myslím, že to bylo kvalitní utkání. Zlín hrál dobře, nenechal nám ani metr hřiště zadarmo. Nemyslím, že diváci byli nespokojení s kvalitou zápasu. Ta se dá vyjádřit počtem šancí, počtem rohů, počtem střel a já si myslím, že dnešní zápas odpovídal nadprůměru naší ligy. Dali jsme dva góly, ale i tak se dá říci, že jsme využili jen asi dvacet procent finálních situací. A to je málo."

Pavel Hapal, trenér Zlína: "Střetnutí bylo vyrovnané, i když Sparta měla trochu více navrch. Rozhodla standardní situace, i když jsem na to hráče upozorňoval. Bohužel to opět podcenili a inkasovali jsme. V útoku jsme byli neškodní, ale počítám s tím, že s příchodem Klinky se to zlepší."

Sparta Praha - Tescoma Zlín 2:0 (1:0)
Branka: 36. Jun, 87. Poborský. Rozhodčí: Šedivý - Hojsík, Novák. ŽK: Johana - Bača. Diváci: 2815.
Sparta: Blažek - Petráš, Johana, Sivok, Kadlec - Poborský, Zelenka, Hašek, Matušovič (90. Čech) - Meduna, Jun (87. Pacanda). Trenér: Hřebík.
Zlín: Kořínek - Janíček, Koubský, Kroča, Hubáček - Lukaštík (82. Kalod), Švach, Lasota, Činčala (61. Bača), Červenka (58. Zapletal) - Klinka. Trenér: Hapal.
Tabulku a statistiky ligy najdete zde

Reklama

Související témata: