Hlavní obsah

Fotbalové kluby schválily možnost koupit si účast v první lize

PRAHA

Zástupci profesionálních fotbalových klubů na ligovém shromáždění v Praze odsouhlasili možnost koupit si prvoligovou licenci od klubu, který se dostane do ekonomických potíží. Zrušení profesionálního statutu druhé ligy naopak nebylo schváleno. Ligové kluby své návrhy předají výkonnému výboru, který je bude posuzovat na svém středečním zasedání.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto.

Článek

Přenechat pozici v nejvyšší soutěži zájemci z druhé ligy bude možné od skončení příští sezóny 2005/06. Rozhodovat přitom nebude umístění klubů v druholigové tabulce, ale jejich ekonomická síla.

V současné chvíli je situace jiná. Pokud prvoligový klub kvůli finanční nouzi musí místo mezi elitou po skončení sezóny opustit, pak jej vystřídá nejlépe postavený druholigový tým. Nyní se ale o první ligu bude moci přihlásit i klub, který v druhé lize skončí třeba na desátém místě.

Pro odsouhlasení nového návrhu se po bouřlivé diskusi kladně vyslovilo 20 z 32 profesionálních klubů. Osm hlasů bylo proti, čtyři kluby se hlasování zdržely.

Je správné, aby si kluby mohly místo v první lize koupit?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Svazoví funkcionáři tvrdí, že by k výměně soutěží mělo docházet jen ve výjimečných případech. "Rozhodně to nebude žádná masová záležitost. Dovedu si představit, že se to může týkat jednoho či dvou klubů během tří sezón. Určitě se z toho nestane žádné pravidlo," řekl novinářům místopředseda svazu Jaroslav Vacek. "Víme, že to má vady na kráse, neodpovídá to příliš sportovnímu duchu, ale dnešní situace je prostě taková," podotkl Vacek.

Ředitel profesionálního fotbalu Ivo Lubas byl proti návrhu, teď věří, že kluby nebudou možnosti postupování soutěží nijak zneužívat. "Byli bychom velmi neradi, kdyby přepouštění soutěží sklouzlo ke kupčení, jak tomu bylo v některých případech bohatých mecenášů na začátku devadesátých let. Chceme, aby nové nařízení bylo ku prospěchu fotbalu, ne proti němu," uvedl Lubas, podle kterého svazovou legislativu čeká mnoho práce s doladěním všech formalit týkajících se výměny míst v soutěžích.

Ani některé ligové kluby nebyly z jednání příliš nadšené. Obavami se netajili například zástupci Blšan. "Přepuštění prvoligové licence sice zní celkem logicky, ale nesmí se to zneužívat proti malým klubům. Měřit se musí všem stejně, Blšanům nebo třeba Slavii," řekl výkonný ředitel blšanského klubu Jindřich Rajchl.

Zrušení profesionálních licencí ve druhé lize neprošlo

Pokud druholigový klub bude chtít do nejvyšší soutěže, bude muset ihned splnit všechna kritéria pro držení prvoligové licence. Včetně toho, že jeho stadión bude vyhovovat požadovaným parametrům. "Pokud tyto návrhy schválí výkonný výbor, měla by možnost postoupení místa v první lize existovat trvale, pro každou sezónu," podotkl Vacek.

Oproti předpokladům naopak neprošel návrh na zrušení profesionálních licencí v druhé lize. Většina druholigových klubů se shodla, že si i v budoucnu profesionální licence podrží, a účastníci první ligy jejich volbu vzápětí jednohlasně podpořili.

Přitom ještě minulý měsíc se po zasedání ligového shromáždění zdálo, že kluby odsouhlasí možnost působení v druhé lize i bez profilicence. Dnes se ovšem situace radikálně změnila.

"Nechali jsme čistě na klubech, jestli licenci ve druhé lize mít budou, nebo ne. Kluby nakonec couvly zpět, samy si uvědomily, že by to byl krok zpět. Profesionální klub může lépe vytvářet tlak na veřejné zdroje," vysvětlil Lubas. "A v neposlední řadě by v případě absence profilicencí asi klesl i kredit druhé ligy," podotkl Lubas.

Reklama