Hlavní obsah

Olomouckým fotbalistům klesly tržby a vzrostla ztráta

Olomouc

Prvoligovému fotbalovému klubu SK Sigma Olomouc v účetním roce 2012/2013, který skončil loni v červnu, výrazně klesly výnosy a zároveň vzrostla jeho ztráta. Zatímco v roce 2011/2012 Sigma utržila 92,8 miliónu korun, tak loni se její výnosy propadly o bezmála 35 miliónů na 58 miliónů korun. Ztráta hospodaření klubu se tak zvýšila z 6,9 na 39,9 miliónu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Olomouce se radují z branky.

Článek

Vedení olomouckého klubu výrazný pokles výnosů zdůvodnilo nižšími příjmy z prodeje hráčů, které byly meziročně o 36 miliónů korun slabší a obnášely pouze 8,3 miliónu korun. Klubu také nevyšel záměr posílit příjmy díky účasti v evropských pohárech. "Bohužel tento výkonnostní cíl nebyl splněn a toto se následně projevilo i do výsledků hospodaření," stojí ve výroční zprávě.

Hlavní část tržeb plynula z prodeje reklamy. Tyto výnosy obnášely 35 miliónů korun a byly zhruba stejné jako v roce předchozím. Za vstupné a startovné fotbalový klub opět utržil 3,7 miliónu korun. Naopak tržby za prodej zboží meziročně mírně klesly, a to o zhruba o 280.000 korun na 1,378 miliónu korun.

Půjčky ve výši 14 miliónů

Výrazný pokles výnosů se projevil v minulé sezóně i na chodu klubu. Situaci se podařilo vyřešit až díky půjčkám od akcionářů. Na konci účetního roku 2012/2013 společnost SK Sigma Olomouc evidovala půjčky od tří svých akcionářů v celkové výši 14 miliónů korun.

Olomoucká radnice, která v klubu vlastní zhruba třetinu akcií, se na půjčkách nepodílela. Na začátku loňského roku ale město vložilo čtyři miliony korun do navýšení základního kapitálu společnosti SK Sigma Olomouc, který celkem vzrostl o 52 miliónů korun na 257 miliónů korun.

V sezóně 2013/2014 se hospodaření prvoligové Sigmy vyvíjí příznivěji. Fotbalový klub na konci října, tedy čtyři měsíce po zahájení nového účetního roku, podle zápisu z jednání dozorčí rady vykázal ztrátu necelé dva milióny korun při výnosech 29 miliónů korun.

Reklama

Související témata: