Hlavní obsah

Sparta slávistům Kanáry nezávidí, má svoji Cestu kolem Světa

Slávisté hrají o záchranu, ale na kondiční soustředění odletěli do tepla na Kanárské ostrovy. Sparta hraje o titul, jenže na rozdíl od nesmiřitelného rivala nabírá kondici na břehu rybníka Svět v Třeboni. „Ne, určitě slávistům nezávidíme. Nezáleží, kde se soustředění koná, ale jde o servis okolo. A ten máme v třeboňských lázních špičkový,“ ujišťuje uprostřed náročného týdne brankář sparťanských fotbalistů Tomáš Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata během tréninku v rámci kondičního soustředění v Třeboni.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Sparty během zimní přípravy

Od neděle do soboty mají svoji Cestu kolem Světa. Tak se jmenuje naučná cesta kolem známého rybníka. Vykolíkované cedulky dávají jasně najevo, že fotbalisté Sparty využívají areál Lázní Aurora kromě haly, posilovny, hřiště s umělou trávou, bazénu a regenerace i k tomu, aby běhali na kilometrovém či dvoukilometrovém okruhu v parku kolem rybníka.

„Jednou jsme už museli výběh do terénu skousnout, ale jsme holt na kondičním soustředění," naznačuje obránce Pavel Kadeřábek, že program soustředění je hodně nabitý.

„Všude je hrozně blízko. Nemusíme nikam chodit, protože i když není taková zima, tak když se někam přesunujete zpocený, není to nic příjemného. Navíc hodně trénujeme s míčem a v takovém případě dřina utíká a únava se lépe vstřebává," pochvaluje si brankář Tomáš Vaclík.

Dřina za téměř půl miliónu

Letenští se na přelomu ledna a února vydají na herní soustředění do Španělska, takže o pobyt v teple nepřijdou. „Za dva týdny nás čeká obdoba Kanárů, proto je nemusíme slávistům závidět. Kondiční týden si zkrátka musíte odběhat, a vůbec nevadí, že v domácích podmínkách," přidává se stoper Jakub Brabec.

Trenér Vítězslav Lavička zbavil sparťany výjezdů do hor, dává přednost lázním. Nevylučuje však, že by je jednou rovněž i na kondiční část přípravy vyvezl do tepla.

„Také jsme o tom uvažovali, ale zatím jsme k tomu nedospěli. A počasí nám letos mimořádně přeje," říká kouč.

Také Sparta musí počítat. Náklady na týdenní soustředění třeboňského typu pro početnou výpravu se v českých podmínkách blíží pomalu k půl miliónu korun. A což teprve v zahraničí...

„Ekonomika je asi hlavní překážka. Ale kdybychom byli i na jaře ve hře v evropských pohárech, asi bychom k tomu přihlédli. Do budoucna kondiční soustředění v teple nevylučujeme, letos jsme ovšem zachovali standardní skladbu," shrnuje kouč Lavička.

Vzpamatovávají se celý další týden

Hráči mají jasno. Podstatné je, aby nejméně oblíbenou část roku přežili. „Trénujeme pochopitelně celý rok, takže na zátěž jsme zvyklí. Náročnost kondičního soustředění je v tom, že během jednoho týdne se na nás všechno nahrne ve dvou fázích den co den a pak se z toho další týden dostáváme," říká na rovinu stoper Brabec.

Do populárního třeboňského bahna se na rozdíl od řady slavných českých sportovců se spoluhráči nenaloží. Se slatinnými koupelemi program soustředění nepočítá.

„Chodíme aspoň každý večer do sauny, plaveme v bazénu a párkrát jsme se sklouzli i na tobogánu," shrnuje Brabec.

Malou cílovou prémii fotbalisté mají. Trenér Lavička jim za splnění tréninkového plánu slíbil na závěr kondičních galejí aspoň svíčkovou.

„Myslím, že si ji určitě zasloužíme," ujišťuje s úsměvem již teď kapitán týmu David Lafata.

Reklama

Související témata: