Hlavní obsah

Jarolím přebírá Slavii tři dny před derby, riziko ho láká

Tři dny před nejsledovanějším českým fotbalovým derby převzal ve středu trenérský post ve Slavii osmačtyřicetiletý Karel Jarolím. Červenobílým se v lize nedaří, ze čtyř posledních zápasů získali jen dva body, přesto cílem mužstva i nového kouče zůstává druhé místo v tabulce a start v kvalifikaci o Ligu mistrů.

Článek

Za necelých šest let je Jarolím už šestým trenérem Slavie. V úterý večer nahradil ve funkci odvolaného Josefa Csaplára. "Častá změna trenérů? To mě právě motivuje, mám rád riziko. Rád bych dostal Slavii tam, o co se roky snaží," řekl ve středu Jarolím na tiskové konferenci a na mysli tím měl hlavně postup do vysněné Ligy mistrů.

"Budu se snažit navázat na práci, kterou jsem před čtyřmi roky začal," uvedl Jarolím. Poté, co převzal mužstvo po Františku Ciprovi, s ním v jarní části soutěže vybojoval druhé místo, ale vedení klubu s ním smlouvu pro další ročník nepodepsalo. "Tehdy mu smlouva končila, a pokud jsem za své působení ve Slavii udělal zásadní chybu, tak zpětně přiznávám, že je to tato situace," řekl generální ředitel Slavie Vladimír Leška.

Roků strávených jinde Jarolím nelituje

Roků strávených jinde však Jarolím nelituje. "Byly pro mne dalším obohacením v trenérské práci. Po vyhazovu ze Slovácka jsem se však na nabídku ze Slavie netřepal, zvažoval jsem i dvě jiné nabídky ze zahraničí. Poté, co se na mě obrátila Slavia, jsem však kývl," nastínil Jarolím a dodal, že mu pražský klub přirostl k srdci. "Vždyť jsem ve Slavii něco prožil. To byl jeden z hlavních důvodů mého ano," řekl.

Být však ve Slavii podobná situace jako v zimě ve Spartě, místo by prý nepřijal. "Sparta v lize dominuje a být v situaci Hřebíka, tak bych tam nešel. Ve Slavii jde o něco jiného, čeká se od ní více. Já si myslím, že fotbal není o pocitech, ale o výsledcích a herním projevu, proto jsem místo kouče přijal," řekl Jarolím.

Nový trenér si myslí, že Slavia v posledních zápasech dostala hodně branek. "Musí se zapracovat na defenzivě, ale tím myslím nejen obrany, ale celého týmu. I přechodová fáze by měla být efektivnější," naznačil hlavní nedostatky současné hry mužstva Jarolím, který zároveň věří, že do budoucna bude klub ekonomicky stabilizovaný.

Převzít tým před derby není jednoduché

Převzít tým těsně před slavným derby prý není jednoduché. "To je však stejné i před každým jiným zápasem. Není tolik prostoru se seznámit s mužstvem, a to naopak nemá čas pochopit filosofii trenéra. Do konce ligy je však ještě devět kol," řekl Jarolím. Důležitá pro něj je herní disciplína. "Tu jsem také postrádal, hráči byli často podráždění. To je potřeba odstranit, aby se zcela soustředili na hru," prohlásil.

Jarolím už přemýšlel nad sestavou, v níž slávisté v sobotu nastoupí proti Spartě. "Některé změny budou vynuceny zdravotními problémy, možná dojde i k nějakým dalším," naznačil. Promluvit si hodlá i s Pavlem Kukou, který by měl den před zápasem strávit na valné hromadě svazu, kde kandiduje na funkci do výkonného výboru. "Při zranění Adauta jej potřebuji dvojnásob. Pokusím se jej přesvědčit, že by měl spíše trénovat," dodal Jarolím.

Leška prohlásil, že odvolaný kouč Csaplár věnoval práci maximum, ale výsledky se nedostavily. "Nové představenstvo klubu respektuje, že každý kouč má svůj styl. Ale cíl - druhé místo - byl vážně ohrožen. Proto jsme sáhli k tomuto kroku," řekl Leška.

Reklama

Související témata: