Hlavní obsah

Taťka Ujfi bude Brabcovi chybět, pár gólů by ale sparťanský Brumla ještě dát mohl

Třeboň

Pokřikovali na něj Brábo, ale od chvíle, co spoluhráči Švejdíkovi básnil o stejnojmenné zmrzlině, začali mu na Letné říkat Brumla. Na trávníku si však stoper Jakub Brabec (21) rozhodně nepočíná jako roztomilý medvídek. Kapitán stříbrné Hřebíkovy devatenáctky se na podzim nejen chytil v základní sestavě fotbalové Sparty, ale navrch dal ještě tři góly. Dál už musí pokračovat bez cenných rad mazáka Ujfalušiho, který musel ze zdravotních důvodů ukončit kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Jakub Brabec (vlevo) oslavuje svůj první ligový gól v utkání proti Znojmu.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Sparty během zimní přípravy.

Internacionál Tomáš Ujfaluši sice za Spartu neodehrál v lize ani minutu, na mladší spoluhráče však měl v kabině pozitivní vliv. Nebudou vám jeho rady teď chybět?

Určitě. Jsem rád, že jsem ještě stihl poznat Tomáše jako člověka i jako fotbalistu. Tím, co dokázal, byl vzorem pro všechny. A není to jen říkanka. Byl jsem sice v sestavě na jeho postu, přesto jsem cítil Tomášovu podporu.

Ujfalušiho rady vám šly k duhu, třeba Teplicím jste dal jeden z klíčových gólů celého podzimu. Schoval jste si nějaké trefy i na jaro?

Vždycky začínám od základních věcí. V první řadě chci hrát, udržet se v základu. To je úkol číslo jedna, a pak samozřejmě udržet v zápasech vzadu nulu. Vstřelený gól, to už je krásný bonus navíc.

Od neděle do soboty makáte na kondičním soustředění v Třeboni. Ještě jste svěží...?

Trénujeme pochopitelně celý rok, takže na zátěž jsme zvyklí. Náročnost kondičního soustředění je v tom, že během jednoho týdne se na nás všechno nahrne ve dvou fázích den co den a pak se z toho další týden dostáváme.

Se spoluhráči jste předběhli české olympioniky, jimž třeboňské lázně nabízejí za zisk medaile týdenní pobyt. Na koho jste v Soči nejvíc zvědavý?

Z olympiády se určitě nejvíc těším na hokej. Nejsem expert na nominaci, ale věřím, že šanci na medaili hokejisté mají.

Před Spartou vám v Letenských sadech vyroste olympijský park. Půjdete si tam zazávodit?

Když bude čas, určitě se tam s klukama podíváme. Bude tam hodně atrakcí, některé bych si mohl vyzkoušet.

Troufl byste si třeba na biatlonovou střelnici?

Klidně. Až taková novinka by to pro mě nebyla, na soustředění s reprezentací jsem si už kdysi střelbu zkusil. Bylo to docela těžké, ale párkrát jsem se trefil.

Reklama

Související témata: