Hlavní obsah

Piták zachránil Slavii remízu v derby se Spartou

PRAHA

Bez vítěze skončilo v pořadí 261. derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty. Utkání na Strahově sice začali lépe svěřenci trenéra Hřebíka zásluhou Poborského, červenobílí ale dokázali pět minut před koncem srovnat krok díky Pitákově trefě, a odvěcí pražští rivalové se tak rozešli se smírným výsledkem 1:1.

Článek

V úvodu utkání se dařilo prosadit na polovině soupeře domácím, po Pitákově přímém kopu se nebezpečně prosazoval Latka a po něm Vlček, chyběla ale přesnost. Při dalším rychlém protiútoku Slavie prodlužoval Gedeon se štěstím na Pitáka, jeho zatočená střela ale mířila těsně vedle levé tyče. Zablýsklo se i před Kozáčikovou bránou, Meduna ale po průniku Sparty do domácí šestnáctky namísto přihrávky Zelenkovi volil nepřesnou střelu.

Sparta se v úvodu zápasu hledala a brankář Blažek musel vybíhat proti Kukovi, s míčem si před sparťanskou brankou nerozuměl ani Vlček. Ve 22. minutě šli ale hráči z Letné do vedení. Důrazný Zelenka se nenechal na hranici šestnáctky připravit o míč, chytře přihrál na levou stranu volnému Junovi a střelu nejlepšího ligového střelce dorazil do odkryté branky Poborský.

Slavia odpověděla na úvodní gól zvýšeným důrazem, Fořt hlavičkoval po rohovém kopu nad břevno, přesnost ale scházela i dalším pokusům o vyrovnání. Soustředěná obrana Sparty slávistům nedovolila vytvořit vážnější šanci a střelecké pokusy zdálky ovoce nenesly. V závěru poločasu začali vystrkovat drápky i svěřenci trenéra Hřebíka, Kozáčik ale svůj tým držel a Medunova hlavička po Matušovičově centru by byla nebezpečná, kdyby mířila mezi tyče.

"Bohužel se nás drží naše prokletí. Vytvoříme si dost šancí, které ale neproměníme a vzápětí inkasujeme," komentoval vývoj utkání zadák Slavie Lukáš Došek.

Piták nadvakrát zajistil remízu

Na začátku druhé půle na sebe negativně upozornili fanoušci z obou táborů, kteří na plochu strahovského stadiónu vyslali několik světlic a dýmovnic a hra byla na chvíli přerušena. Fotbalisté nastoupili do druhé půle hodně vlažně a ospalé tempo narušil až nadějný Matušovičův centr na Medunu, který však trestuhodně zaváhal v koncovce. Záhy si podobně před Kozáčikem počínal Jun, který promáchl po Haškově průniku, i Poborský, jenž se ideálně nepostavil k centru po Matušovičově sprintu.

Slavia se ocitla v nadějné šanci dvacet minut před koncem, kdy Vlček pálil nebezpečně po Gedeonově centru, Blažek ale stihl míč vyrazit. Sparta se musela s přibývajícím časem bránit stále úporněji a snaha domácích gradovala v 85. minutě. Piták po Sedláčkově rohu pálil nejprve do šťastně postaveného Zelenky na brankové čáře, na druhý pokus už se ale nemýlil.

Sparta ještě v závěru sahala po vítězném gólu, Kadlecovu hlavičku po Poborského rohu ale zázračně zlikvidoval Kozáčik, a druhé letošní derby tak vítěze nenašlo.

Jarolím bral při premiéře bod

Trenéři obou celků byli s výsledkem spokojeni jen částečně. "Slavie byla nebezpečná, ale my jsme neproměnili šance. Spokojený mohu být pouze relativně," řekl po utkání kouč Sparty Jaroslav Hřebík.

Jeho protějšek Karel Jarolím si v atmosféře derby odbyl premiéru na lavičce Slavie poté, co během týdne nahradil kouče Csaplára. I nový lodivod červenobílých si uměl představit lepší výsledek, hráči jej ale potěšili. "Kluci ukázali charakter, dokázali vyrovnat nepříznivý vývoj zápasu. Šance ale byly na obou stranách, takže spokojenost je jen částečná," uvedl Jarolím.

Sparta i po remíze na Strahově zůstává se suverénním náskokem v čele ligy se ziskem 55 bodů. Třetí Slavia ztrácí na druhé Teplice pět bodů, má ale k dobru dohrávku 18. kola v Brně.

Slavia - Sparta 1:1 (0:1)
Branky: 85. Piták - 22. Poborský. Rozhodčí: Matějek - Tulinger, Wilczek. ŽK: Bejbl - Hašek. Diváci: 12881.
Slavia: Kozáčik - Došek, Latka, Bejbl, Zbončák - Vlček, Švec, Gedeon, Piták - Fořt (54. Sedláček), Kuka (71. Munster). Trenér: Jarolím.
Sparta: Blažek - Petráš, Johana, Sivok, Kadlec - Poborský, Zelenka, Hašek, Matušovič (82. Pacanda) - Meduna (90. Homola), Jun (63. Čech). Trenér: Hřebík.
1. fotbalová liga - 23. kolo
Slavia - Sparta 1:1
České Budějovice - Slovácko 0:2
Opava - Drnovice 0:0
Zlín - Brno 3:3
Blšany - Teplice 17. dubna od 17 hodin
Olomouc - Boleslav 17. dubna od 17 hodin
Příbram - Jablonec 17. dubna od 17 hodin
Liberec - Ostrava 18. dubna od 16:40 hodin

Reklama

Související témata: