Hlavní obsah

Spravedlivá remíza je větší ztrátou pro Slavii

PRAHA

Spravedlivou remízou skončilo sobotní 261. celkové a 146. ligové derby mezi Slavií a Spartou. Červenobílí nevyhráli ani po jedenácté v řadě a na vítězství nad nejslavnějším rivalem čekají už šest let. Pro ně je však ztráta dvou bodů v boji o druhou příčku citelnější.

Foto: AC Sparta

Sparťanský útočník Tomáš Jun

Článek

Od vedoucí Sparty, která udělala další krok k titulu, je dělí neuvěřitelných jedenadvacet bodů. Sobotní derby patřilo za poslední roky k nejslušnějším. Obešlo se bez tvrdých zákroků a zbytečné nervozity. I přes některé chyby v průběhu zápasu k tomu přispěl i dobrý výkon sudího Matějka, který řidil svoje první derby.

Na podruhé to vyšlo

Karel Pitak byl nepochybně nejlepším hráčem Slavie. První půli odehrál na místě levého záložníka a motal hlavu Petrášovi, po změně stran z něj šla hlava kolem mladému Kadlecovi. Nakonec zařídil spravedlivou remízu. "Po první střele Zelenka míč vyrazil. Ten se odrazil mým směrem. Byl jsem tam sám a už nebyl takový problém to dorazit do sítě. Na podruhé to vyšlo," popsal svoji trefu a dodal: "Chtěli jsme vyhrát, ale vzhledem k vývoji zápasu má i ten jeden bod velkou cenu. Pořád jsme ve hře o druhé místo a máme zápas v Brně k dobru."

Už v první půli mohl dát gól... "Chtěl jsem obstřelit Blažka, což se povedlo, ale míč o kousek minut tyč," posteskl si. Po jeho chybě ale Sparta dala vedoucí gól. "To mě mrzelo. Míč zůstal za mnou. Žádná deka na mne nepadla. Byla to jen zlá minutka. Ale spadlo to ze mne rychle. Zbývalo sedmdesát minut a všichni jsme věřili, že minimálně vyrovnáme," nepochyboval.

Hřebík škádlil Vlčka

Když kouč Sparty Jaroslav Hřebík opouštěl strahovský stadión, šel se s ním pozdravit útočník Slavie Stanislav Vlček, který byl jeho svěřencem v Dynamu Moskva. "Stando, tys nám dal málem gól," dobíral si hráče v žertu trenér a narážel na jeho velkou šanci ze 72. minuty. "Jenže nebyl. Ale kdybych ho dal, tak bych asi doma nemohl vyjít na ulici," usmíval se Vlček, který stejně jako Hřebík bydlí v Benešově.

Vlčka však neproměněná gólovka mrzela. "Patrik Gedeon to skvěle zatáhl k lajně, dal balón do vápna, ale já už měl míč trochu pod nohou. Stihl jsem sice vystřelit, jenže Blažek to chytil," litoval po svém druhém derby. Celkově však označil dělbu bodů za spravedlivou. "Určitě se nemáme za co stydět. Ve druhé půli jsme Spartu přehrávali a vytěžili z toho vyrovnání. Ale je pravda, že když to v nastaveném čase po rozích Sparty dvakrát prolétlo kolem našich tyčí, tak mi docela zatrnulo," přiznal Vlček.

Nejvíc ho nadchla atmosféra. "Byla super, o tom ten fotbal je. Divák se musel bavit, protože celé to derby mělo oboustranně vysokou úroveň." S tím souhlasil i kapitán Slavie Radek Bejbl. "Jsem rád, že lidi přišli a byli slyšet. Přál bych si, aby nám takhle pomáhali až do konce sezóny. I oni si musejí uvědomit, že hrát před dvěma tisíci diváků není vůbec lehké a pokud má klub bojovat o Ligu mistrů, tak tu jejich podporu všichni potřebujeme."

Pilíř zadních řad Slavie už dávno před zápasem dobře věděl, že derby nebude rozhodovat o titulu. Vždyť Sparta má i po sobotě na svého rivala náskok 21 bodů. V čem je podle něj tak propastný rozdíl mezi oběma týmy? "Je toho spousta - kvalita, psychická odolnost, stadión, finanční možnosti obou klubů. A taky mají hráči Sparty daleko větší zkušenosti z těžkých zápasů. Tohle všechno se v tom odráží a dá se říct, že každý ten faktor strhne nějaký bod," uvažoval Bejbl.

Měli jsme vyhrát, mínil kanonýr ligy

Zatímco kapitán Sparty Karel Poborský, ač vstřelil gól, mezi novináři doslova prolétl do šatny. Jeho spoluhráči čekali stejně jako slávisté, až na ně přijde řada v improvizovaném studiu a se soupeřem v pohodě diskutovali. Vcelku spokojeně vypadali oba tábory. Remíza v bitvě o fotbalového krále Prahy znamená, že mohou v klidu do ulic, aniž by si z nich tábor soupeře dělal legraci.

"To určitě. Nemáme si co vyčítat,ů konstatoval podzimní pokořitel Slavie Jiří Homola, který přišel až na poslední minuty nastavení... "Bylo to spíš taktické střídání. Měl jsem se pokusit vyhrát nějakou hlavičku a málem z toho byl zase gól. Chyběl jen kousíček."

Tomáš Jun se mohl zapsat mezi střelce zápasu a v čele tabulky ligových střelců zvýšit svůj náskok třináctou trefou. Na brankové čáře mu však sebral gól Karel Poborský, který míč dorazil do sítě. "Vůbec se nezlobím. To není podstatné, kdo ho dal. Do brány to šlo, ale on to pojistil. Na jeho místě bych to udělal stejně. Nemůžete přemýšlet v tu chvíli, jestli spoluhráči seberete gól. Jde o mužstvo," usmíval se nejlepší ligový střelec. "Měli jsme víc šancí, jednu velkou jsem zahodil, když mi uskočil míč. Je zkrátka kulatý...," pokrčil rameny.

Už ví, co je derby

První pražské derby si zahrála i zimní ostravská posila Sparty Miroslav Matušovič, který po utkání přiznal: "Bral jsem to zpočátku jako běžný zápas. Dnes jsem ale pochopil, co to je. Paráda! Po dlouhé době jsem zažil skvělou atmosféru, přišlo hodně diváků. Myslím si, že utkání bylo kvalitní. Jen jsme ten zápas měli vyhrát, měli jsme k tomu blíž. Měli jsme dát ještě jednu branku. Slavia už by nevyrovnala."

Stejně smýšlel i Tomáš Sivok, který patřil k nejlepším hráčům zápasu: "Měli jsme vyhrát. Oni si vytvořili snad jen dvě šance. My jich měli víc a mohli jsme to otočit ještě v závěru. Pro nás je remíza určitým zklamáním." Lukáš Zelenka přiznal: "Dneska to bylo remízové utkání. Na derby jsme se tradičně připravovali hodně pečlivě, to je důležité vždycky, ať jste na jakémkoliv místě v tabulce. Má svůj specifický náboj. Škoda inkasované branky po standardce, ze hry by nám gól nedali. My jsme po té sérii rohů mohli rozhodnout. Tentokrát to nevyšlo, ale v boji o titul to zase nijak velká ztráta není, protože Slavia byla ještě jedním z možných pronásledovatelů. I tak už to máme k titulu kousíček."

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články