Hlavní obsah

Dukla patří do pohárů, vždyť i Kozel odmítl Plzeň, má jasno Gedeon

Praha

Pomaloučku, polehoučku, můj čas přijde až na jaře. Osmatřicetiletý záložník Patrik Gedeon byl na podzim pátým nejstarším fotbalistou Gambrinus ligy, takže už moc dobře ví, co jeho tělo potřebuje. První zápasy na umělém trávníku kapitán Dukly přenechal mladším, na hřišti se objevil až v půlce ledna. I v největších mrazech diriguje mužstvo v dresu s krátkými rukávy. A netají, že ho chce dovést až do pohárové Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Dukly Patrik Gedeon během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Čiperný je jako zamlada. Stejně jako Jaromír Blažek, Pavel Horváth a spol. kapitán Dukly moc dobře ví, co jeho tělo v osmatřiceti letech potřebuje.

„Před třemi i dvěma lety jsem se hned v prvním zápase zimní přípravy nepříjemně zranil, takže jsme se s trenérem dohodli, že letos začnu později. Žádné volno jsem ale neměl, když kluci hráli, já absolvoval kompletní trénink na Julisce," líčí Patrik Gedeon, jak méně je někdy více.

Dukla v semifinále Tipsport ligy trochu překvapivě vypadla s pozdějším vítězem Bohemkou, jinak ale i během zimy navazuje na skvělý podzim. Z posledních dvanácti ligových zápasů prohrála jediný, na hřišti vedoucí Sparty.

Cesta má vzestupnou tendenci

„Za výhry jsme i v přípravě rádi. Je dobré cítit, že zápasy dokážeme zvládnout také v období kondičního tréninku."

Dukla je v lize čtvrtá o jediný bod za třetími Teplicemi, ve čtvrtfinále domácího poháru ji pak čeká Sparta. Ačkoliv o tom na Julisce neradi mluví, pohárová Evropa je na dosah.

„Nechceme se přemrštěnými plány dostávat pod tlak. Na druhou stranu jsme již v posledních dvou sezónách byli Evropě dost blízko, dvakrát jsme skončili šestí. Naše cesta má vzestupnou tendenci, takže proč to nezkusit. Dukla do pohárů patří, teď má stabilizované mužstvo. Za jisté konstelace může stačit i čtvrté místo v lize, ve hře jsme také v domácím poháru," nedělá si Gedeon alibi.

Trenér dal mužstvu velký impuls

Na konci podzimu navíc mužstvo dostalo další velký impuls. Trenér Luboš Kozel odmítl nabídku mistrovské Plzně, dal přednost setrvání na Julisce.

„Překvapení jsme asi byli všichni. Taková nabídka se neodmítá, tím spíše, že byl pro Plzeň první volbou," oceňuje Gedeon rozhodnutí svého kouče.

Hned samotný start jara ukáže, na co si Dukla může troufat. V prvním kole hostí právě třetí Teplice a ve druhém hraje derby na Slavii, která se posílila a chce co nejrychleji zapudit sestupové hrozby.

„Sám jsem na úvodní dvě těžká kola zvědavý. Tam se ukáže, jak na tom jsme a jaké cíle si můžeme dát. Myslím, že proti Teplicím takovými dvěma tisícovkami lidí vyprodáme Julisku. Na to jsme přece zvyklí," směje se Gedeon.

Reklama