Hlavní obsah

Do 17 let fotbal nehrál, přednost měla capoeira. Teď se stal maličký Brazilec Azevedo posilou Baníku

Malý, pohyblivý, technicky dobře vybavený Brazilec Carlos Dyjan de Azevedo si fotbalově polepší. Druholigový slovenský Bardejov vymění za prvoligovou Ostravu. „Jeho angažmá by už mělo být dotaženo do konce,“ potvrdil trenér Baníku František Komňacký, že dvaadvacetiletý legionář na Bazalech zůstane. „Od příchodu do Evropy bylo mým snem hrát ligovou soutěž,“ liboval si Azevedo, že se jeho touha naplnila.

Foto: Sport.cz

Carlos Dyjan de Azevedo.

Článek

Ostravskými Bazaly už prošla během zimy spousta zahraničních akvizic, většina jich ovšem sítem propadla. O malého, jen 167 centimetrů měřícího Brazilce Azeveda však trenér Komňacký projevil zájem.

Capoeiru ovládal už jako kluk

„A to přesto, že ve finále zimní ligy proti Bohemce nebyl tak vidět, jako v předchozích utkáních, kdy jsme ho zkoušeli. Možná i proto, že hrál zleva, kde se tak dobře necítí," vysvětloval Komňacký, proč se rozhodl pro Brazilce, který do sedmnácti fotbal nikde nehrál.

Zato capoeiru, brazilský národní bojový sport, který je hned po fotbale druhým nejoblíbenějším, rodák ze Sao Paola ovládal mistrně. A protože byl i rychlý, pohyblivý a jako každý brazilský kluk to s míčem náramně uměl, povšiml si jeho dispozic fotbalový manažer.

Přivezl ho do Evropy a zkoušel ho prodat do Honvédu Budapešť. „Nebylo mně ještě ani osmnáct, neměl jsem ani potřebnou výkonnost, takže jsem neměl šanci se prosadit," vykládá o svém putování Azevedo. Neprosadil se ani v rezervě Honvédu a proto jeho další cesta směrovala na Slovensko. Nejprve do Moldavy nad Bodvou a poté do druholigového Bardejova.

V Bardejově se z něho stal střelec

Právě tam si ho povšimla Ostrava... „Je rychlý, dynamický, má dobrý pohyb. A v Bardejově i góly dával," připomíná Komňacký, že v devatenácti druholigových zápasech nastřílel Azevedo deset gólů.

I proto rozhodl, že by měl na Bazalech zůstat. „Chtěl bych totéž dokázat i v Baníku," svěřoval se maličký Brazilec, který se v berounském finále zimní ligy proti klokanům blýskl parádní střelou i několika akrobatickými pokusy o nůžky.

„Salta a akrobacii umím díky capoeiře. Skákal jsem je už v sedmi," přiznával, že tyhle kousky si do fotbalu přinesl díky bojovému sportu, který je v Brazílii obrovsky populární.

Nachystaným transferem z Bardějova do Baníku se mu splní velký sen. Zahraje si ligu... „Toužil jsem po ní a nijak se jí nebojím. Přišel jsem sice do jiné země, do jiného klubu a prostředí, kde je všechno nové, ale fotbal je všude stejný. A nic na tom, že kolem mě jsou samí dobří hráči. I já chci být stále lepší," ujišťuje brazilský mladík Azevedo.

Reklama

Související témata: