Hlavní obsah

V Baníku končíš! oznámil Lukešovi trenér Ostravy Komňacký

Ostrava
Aktualizováno

Ikona fotbalistů ostravského Baníku a miláček jeho fanoušků, pětatřicetiletý Martin Lukeš, na jaře modrobílý dres oblékat nebude. Trenér František Komňacký s ním už nepočítá. „Bylo to těžké rozhodování,“ povzdechl si kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Lukeš si v Baníku na jaře nezahraje.

Článek

„Je to přece baníkovec tělem i duší, hráč, který svému klubu ohromně pomáhal a jehož fanoušci milovali. Trend ve fotbale se však ubírá jiným směrem a přísně vyžaduje od hráčů zejména dynamiku, rychlost, agresivitu, bojovnost, což dneska už Lukeš nabídnout nemůže," vysvětlil důvody svého rozhodnutí.

Komňacký uvedl, že konečnému verdiktu předcházela dlouhá debata. Lukeš se ortel dozvěděl ve středu ráno.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Vzal to jako profesionál," ubezpečil trenér, že žádné bouchání dveřmi se nekonalo. „Dohodli jsme se, že klub dodrží smlouvu, která je uzavřena do 30. června letošního roku, a když bude zájem, pomůže najít nový klub," dodal.

Razantní obměna

Lukeše z místa v týmu vytlačily posily, které Baník získal do středu pole. Na Bazalech si hodně slibují především od Jána Greguše (23 let), který se po roce vrátil z hostování v anglickém Boltonu. Do základní sestavy se počítá i s dlouholetým estonským reprezentantem Joelem Lindperem (32), jenž v posledních letech hrál v amerických klubech New York Red Bulls (spolu se slavným Francouzem Henrym) a Chicago Fire.

Dynamickým krajním záložníkem je Brazilec Carlos Dyjan de Azevedo (22) z Bardejova, posilou by měl být i zkušený Vojtěch Štěpán (28) z Hradce Králové. Navíc se uzdravil Davor Kukec a ukazuje se ve velmi dobré sportovní formě. Konkurence v záložní řadě zřejmě bude velká.

Kromě záložníků získal Baník na levý kraj obrany lotyšského reprezentanta Alanse Sinělnikovse (23) ze Skonta Riga, útočníka Michaela Krmenčíka (20) z Plzně a brankáře Vojtěcha Šroma (25) z HFK Olomouc.

„Všichni noví hráči mají smlouvu do 30. 6. 2016. Výjimkou je jen Krmenčík, jenž je u nás na půlroční hostování s opcí," uvedl Petr Šafarčík, předseda představenstva. „Po dvou letech balancování na hraně bankrotu se pomalu zlepšuje renomé značky Baník," podotkl.

Nejmladší hráči byli oporami

Klub z Bazalů přistoupil k ráznému řezu, kabinu opustila řada fotbalistů. Fantiš si vymohl přestup do Jablonce, dále odešli Hable (výměna za Štěpána), Rolinc a Engelmann (ukončili hostování), Milosavljev (přestup do Řecka), Vomáčka (Třinec), Mach, Bárta (návrat do Sigmy Olomouc, anebo využije jinou nabídku), Lukeš, Kraut (nevešli se do kádru), Droppa (odmítl prodloužit smlouvu, je mimo první tým).

„K razantnímu řezu jsme přistoupili po vyhodnocení podzimu," řekl trenér Komňacký. „Potřebovali jsme přivést několik hotových fotbalistů a k úplné spokojenosti nám ještě chybí dva hráči. Jednání pokračují a je možné, že alespoň jeden útočník s námi v pátek odjede na herní soustředění do Turecka."

Za výraznou obměnu se postavilo i vedení klubu. „Věru smutné bylo podzimní zjištění, že nejmladší hráči z vlastní juniorky byli téměř největšími oporami. Proto ten řez," poznamenal Šafarčík a pokračoval. „Chceme nadále pokračovat v nastolené strategii budování kádru na vlastních odchovancích a věříme, že se podaří zabudovat do týmu další talenty, jako se to zdařilo v případě Holzera, Baránka, Pavlenky či Vengřínka."

Reklama

Související témata: